Thailändsk biffsallad

Thailändsk biffsallad är en absolut favorit hos oss. Även barnen – som nu blivit ungdomar – gillar den med sin härliga smak med sötsyrlig hetta och fräschör av salladen och örterna.

Här är det en förenklad variant där man helt enkelt använder överblivet grillat eller stekt kött, i stället för det asiatiskt marinerade köttet i ursprungsreceptet. Blir i princip lika gott och läskande i sommarvärmen till en underbar lunch. Den som vill grillar sitt kött och skivar upp till serveringen – du bara måste pröva det här receptet!

Du behöver: 

Kött, som du skivar tunt

Salladsblad efter smak och tillgång

8 schalottenlökar, skurna i väldigt tunna skivor

4 vårlökar (kallas även sticklök hos oss), finhackade

färsk mynta

färsk koriander

gärna färsk thaibasilika

Till dressingen:

Chili efter smak – färsk strimlad eller torkad smulad (finns på burk)

saft från 2-3 limefrukter

1 msk nam pla (thailändarnas svar på soya – en fisksås)

1 msk palmsocker, eller mörk farin (fast jag brukar ta ljust muscavadosocker, kokossocker är nog bäst för diabetikern, men då bara lite)

ev. 1 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad (kan uateslutas)

Till garnering:

Färsk chili, hackad

2 makrutblad (limeblad), finstrimlade till dekoration – jag brukar utesluta det dock)

Här tar jag i stället koriander med förtjusning

För att blanda dressingen:

Hacka chilin om du använder färsk och blanda den eller torkad chili med övriga ingredienser, gärna i en burk som du skakar ihop allt i.

Gör så här: 

Lägg upp salladsbladen vackert på ett stort serveringsfat alternativt portionsvis på tallrikar. Skär köttet i mycket tunna skivor. Lägg köttskivorna i en skål tillsammans med den tunt skurna schalottenlöken, en knapp dl mynta och hälften av de strimlade vårlökarna. Häll dressingen över och blanda väl. Låt gärna stå och dra i en timme. Lägg sedan upp köttet på salladsbladen, strö över resten av myntan och vårlöken och garnera med färsk chili och strimlade limeblad eller koriander för den som vill.

Smaklig sommarlunch! (även någon annan årstid…:-) & Bon appétit önskas med vänlig matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

Kommentera