Mina tips till Nyårsmiddag!

Det här året var temat rosenrött, inklusive min klänning. Andra år har det varit guld, silver, blått, aprikosgyllene färger (inklusive citruskokta rotfrukter, soppan till förrätt och efterrätten)

Nyår – en festlig middag med god mat och dryck, eller en lugn middag förhoppningsvis med lika god mat och dryck. En chans att klä upp sig och umgås, inte minst efter pandemins elände. Hur man än firar tycker jag om att äta och dricka gott. I enklaste fall en bit kött eller fisk eller kanske en tallrik med goda skaldjur.

I många år har vi stått värd för nyårsmiddagen, ja förutom då vi bodde i Mexico förra året och njöt nyår med mina barn i värmen. Jag brukar gilla att slå på stort men ändå försöka hålla det hanterbart och gillar inte att stressa. Jag älskar allt pyssel med maten, och inte minst planerandet och förberedelserna – att fundera ut menyn, dukningen, kanske ett tema som går igen i såväl blommor som menyn såsom ett färgtema eller ett land. Till exempel hade vi blommor i franska flaggans färger, fransk mat och en glassbomb i samma färger härom året när vi kom hem från Paris. Eller så vill jag ha dukning med mycket silver eller guld – och då gärna guldpulver även på efterrätten (du kan se moussebakelserna i slidern högst upp här på Katinkas Kitchen).

Nyår med glittrande champagne
Nyår – den festligaste av middagar? Något år har jag firat med mina föräldrar som köpte härliga skaldjur vi mumsade. Något annat år blev det nyår framför TV:n med en bit oxfilé med peppar- och cognacssås, ugnsrostad potatis och haricots verts.

Om man som jag gillar att pyssla i köket med lite mer avancerade rätter gör man det, men det går precis lika bra att välja enklare rätter som går snabbt att laga alternativt är lätta att förbereda och sedan med några små handgrepp trollas fram till gästerna när själva nyårsmiddagen är här.

Hjortfilé med citruskokta rotfrukter, pumpaemulsion med Espelette, kryddigt fras på rostad quino samt svartavinbärssås.

Hur man än väljer att göra brukar det vara praktiskt att börja i god tid. Dukningen kan till exempel göras dagen innan så står bordet klart. Äta gör vi vid TV:n kvällen innan. Många efterrätter går mycket bra att förbereda. Moussebakelser kan göras en vecka i förväg och förvaras i frysen fram tills precis innan gästerna kommer. Eller om man gör pannacotta som står färdig i kylen från dagen före. En gång gjorde jag suffléer, men de sjönk ihop och blev hopplös pannkaka när gästerna glatt sprungit ut för att se fyrverkerierna. Soppa till förrätt är både gott och praktiskt och kan lagas några dagar i förväg för att sedan bara värmas upp och hällas i tallrikarna eller skålarna, med eller utan garnityr – kanske bara en smördegspinne till som finns att köpa färdig. Räkcocktail är gott och festligt och kan göra i ordning på eftermiddagen för att ställas fram precis innan gästerna kommer – välj mellan klassisk eller asiatisk variant (båda recepten finns under kategorin förrätter här på Katinkas Kitchen i kolumnen till höger eller längst ner om du är inne via mobil).

En festlig klassisk räkcocktail med Rhode Islandsås med extra sting av whisky och chili.

Vad gäller huvudrätter har jag lagt upp några tips i slidern högst upp på Katinkas Kitchen – och fler finner du i kategorin Nyår eller i kategorin huvudrätter alternativt festmiddagar. Till exempel plattfisk som rullas med pestofyllning, bakas i ugnen i vin och smör och sedan serveras med en smakrik lättlagad sås med den franska Vermouthen Noilly Prat och hummer- eller fiskfond, en rätt som är mer lättlagad än den verkar och brukar uppskattas mycket.

Här har jag gjort mycket enkla snittar med dels en god ost och lite kryddor på respektive avokadoskivor med Tajín ”salsa en polvo” som är en mexikansk kryddblandning med chili, salt och citron.

Varje lyckad middag börjar med en fördrink, med eller utan alkohol. På nyår är bubblor vanligt, men det kan också vara i form av drink med bubblor såsom Negroni Spagliato (lika delar röd Vermouth och Campari som toppas upp med Prosecco – mycket festligt, färgsprakande och gott. Eller ta din favoritsaft – såsom exempelvis fläder – och toppa med Prosecco eller Cava. Till fördrinken serverar du antingen bara snacks som oliver, popcorn, nachos eller några trevliga snittar. Löjrom eller Skagenröra är det mest lyxiga, men en avokadoröra med eller utan någon form av kaviar som stenbitsrom är också mycket gott. Eller bara en bit prosciutto på bruschettas som fått en klick romatpesto på sig – enkelt och gott för alla åldrar. För vegetarianen kan man ta chèvre (fransk mjuk getost) och toppa med tomat, soltorkad tomat eller blanda den med tomatpesto och toppa med ett basilikablad. Bara din fantasi sätter gränser här – det är kul att skapa små minikonstverk att servera till fördrinken.

Bordplaceringen är pricken över i:et – här sonens bord en nyår för några år sedan.

Jag är av den bestämda åsikten att en bra middag har en väl genomtänkt bordsplacering. Det är så lätt att sätta sig med de gamla vanliga som man känner, och kan verka formellt och stelt med bordsplacering men sanningen är att det alltid brukar främja stämningen vid bordet. Tänk igenom om några som inte känner varandra så väl har gemensamma intressen till exempel, blanda om och låt folk stifta nya bekantskaper. Och vem ska få hedersplatsen vid värdinnan och värden. Skriv fina små placeringskort som du antingen lägger på vinglaset alternativt håller du bordsplaceringen för dig själv och låter gästerna finna varandra genom att söka efter den andra i kända par som Bonnie and Clyde, Musse och Mimmi Pigg etc.

Kaffe på maten brukar vara uppskattat och till kaffet tar jag gärna fram kakor eller choklad att servera till. Ibland hinns detta med innan tolvslaget och ibland får man värma sig med kaffe efter att ha tittat på fyrverkerierna. Den som vill baka kakor finner tips i kategorin ska – småkakor i kolumnen till höger (längst ner för er som är inne via mobilen, jobbar på att få upp kategorilistan högre).

Valentinare – mördegskakor med smak av kanel, vanilj, kardemumma & apelsinskal – försvinnande goda! Variera din smaksättning till vad du tycker passar till nyår!

För mig har en nyårsmiddag alltid dans – med bra dansmusik, vad man nu tycker att det är. Det finns numera en massa bra listor på Spotify eller så sätter man ihop en egen lista, som jag gjort och som ständigt fylls på med ny härlig musik. Kasta dig in i dansens virvlar, lämna disken till nästa dag. Den som vill har även vickning, där väl det klassiska är Janssons Frestelse. Om man inte orkar ställa sig och göra denna klassiska goding kan man göra det otroligt enkelt för sig genom att köpa en stor förpackning knäckebröd, en god korv och en god ost samt ett paket Bregott – ställ fram och låt gästerna göra sig en nattamacka som man säger i Skåne!

Disken lämnar vi glatt till dagen efter.

Jag hoppas att du ska finna härlig inspiration här på Katinkas Kitchen och önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Ett gott nytt år med hälsa, fred och frid för alla – utan krig, pandemier och hemskheter. Det går inte att skriva något vid nyår utan att tänka på att det pågår ett krig på europeisk mark. Jag avslutar därför med en dikt som skrevs redan 1623 av John Donne (1572-1631), en engelsk präst, poet, författare, politiker, advokat och vismakare. Slutstrofen i dikten inspirerade för övrigt Ernest Hemingway.

”Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; Varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela. Om en jordklump sköljs bort av havet, blir Europa i samma mån mindre, Liksom en udde i havet också skulle bli, liksom dina eller dina vänners ägor; varje människas död förminskar mig, ty jag är en del av mänskligheten. Sänd därför aldrig bud för att få veta för vem klockan klämtar; den klämtar för dig.”

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Fyrverkerier är notoriskt svårfångade på bild…

Kommentera