Nudelsoppa med lax och ponzu

Ponzu är en japansk soja smaksatt med citrus, bland annat yuzu. Om du inte har ponzu kan du ta soja och juice av lime och/eller citron. En god buljong av valfritt slag behövs också, jag använde en blandning av grönsaksbuljong och fiskfond. Och så en massa grönsaker – här tog jag morötter, fänkål, purjolök, broccoli, bladspenat och vårlök utöver vitlök, schalottenlök, ingefära och en aning chili. En lätt och snabblagad rätt som passar utmärkt som måndagssoppa!

Du behöver för 4 personer:

Valfria nudlar som kokas enligt anvisningar på förpackningen men en aning kortare tid

1 1/2 liter buljong – blanda gärna grönsaksbuljong och fiskfond efter smak

fyra bitar lax, jag använde fryst som jag låter tina först

2 morötter, skalade och skurna i stavar eller som här strimlade med potatisskalare

broccoli, delad i små buketter – ta även med den skalade stjälken skuren i bitar!

purjolök, tvättad och strimlad

1 fänkål. tvättad och strimlad

en rejäl bit ingefära, skalad och skivad eller hackad

2-4 vitlökar, skalade och skivade eller i halvor för mildare smak

färsk koriander att toppa det hela med vid servering

2 msk ponzu alternativt 1 1/2 msk japansk soja typ Kikkoman samt pressad lime och/eller citron (smaka av!)

Gärna lite extra pressad lime

ev. Furikake att toppa med (en japansk blandning av sesamfrön och alger som finns att köpa i välsorterade butiker)

Gör så här:

Koka upp buljongen med ingefära, vitlök och aning chili. Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen men en aning kortare, häll av i durkslag och skölj ordentligt i kallt vatten för att avstanna kokningen så de inte klibbar ihop. Lägg i grönsakerna i buljongen och låt dem koka ganska mjuka. Börja med de som tar längre tid att koka som broccolin och lägg i till exempel purjolöken mot slutet då den kokar snabbare. Bladspenaten lägger du i precis innan servering, efter att du lagt i laxbitarna. Innan dess har du smakat av med ponzu eller soja och citrusjuice, kanske mer fond för mer fyllighet? När du är nöjd med smakbilden lägger du i fiskbitarna och sist först nudlarna, sedan bladspenat och vårlök. Lägg upp i tallrikar – jag lägger gärna nudlarna direkt i skålarna och häller på den heta buljongen, toppa med vårlök och koriander samt eventuellt Furikake. Servera direkt, ät gärna med pinnar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinkas.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera