Gyllene vaniljbavaroise med havtorn

En festlig och praktisk efterrätt som lätt görs i ordning i förväg – redo att bäras fram till gästerna

En ganska lättlagad efterrätt som är praktisk att göra när man ska ha många gäster, du gör den dagen innan och den står klar i kylen till servering. En len mousse med vanilj toppas med vackert gyllene havtornsgelé som får extra skimmer av guldpulver.

…med guldpulver

Du behöver för 8 personer:

Till vaniljbavaroise:

200 gram mjölk (här duger bara helmjölk, och jag tar helst laktosfri)

200 gram grädde (åter helst laktosfri)

1/2 vaniljstång, uppskuren på längden

4 äggulor

120 gram socker

400 gram grädde, vispad (i tillägg till mängden ovan)

Till havtornsgelé:

2 paket fryst havtorn

3 dl vatten

ca 1 dl socker

6 gelatinblad

Gör så här:

Så här gör du vaniljmoussen: Lägg den första mängden grädde i en tjockbottnad kastrull tillsammans med mjölken och den uppskurna vaniljstången.  Låt precis koka upp och låt stå ett tag medan du vispar äggulorna och sockret fluffigt. Lägg också gelatinblad i blöt i kallt vatten där det ska ligga minst tio minuter innan det används. Häll den varma gräddmjölken i en fin stråle över äggvispet medan du vispar försiktigt. Se till att allt blandas och häll därefter tillbaka blandningen i kastrullen. Låt koka upp under konstant omrörning. Du gör nu en klassisk crème anglaise, helt enkelt som en klassisk fransk vaniljsås. När såsen tjocknat tar du den av värmen. Lyft upp gelatinet ur sitt vatten och lägg det i krämen. Rör om så att gelatinet löser sig helt. Ställ din kräm att svalna, men inte för kallt – då blir det bara klumpar när gelatinet stelnar vid ytan. När blandningen är kall eller åtminstone rumstempererad blandar du den med den andra mängden grädde som du vispat till relativt styvt skum utan att det blir smör. Tillsätt skeden socker mot slutet av vispningen. Här är det absolut bäst om du låter din kalla crème anglaise silas genom en ganska finmaskig sil ner i grädden för att få en riktigt silkeslen härlig bavarois. Vänd ihop så att du får en fin jämn mousse. Häll moussen i vackra glas eller skålar och ställ dem i kylen att stelna helt innan du fortsätter med gelén.

Så här gör du havtornsgelén: Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten för att lösas upp i minst tio minuter. Lägg havtornen med vatten och socker i en kastrull och låt värmas upp över medelhög värme. När bären tinat mosar de dem med en gaffel eller slev mot kastrullkanten för att pressa ur så mycket saft som möjligt. När sockret löst sig och allt blivit varmt lägger du i gelatinbladen som du kramar ur lätt. Rör om och sila sedan blandningen genom en sil, tryck och pressa ur saften ur havtornen. Låt saften stå och svalna i rumstemperatur – om du ställer de för kallt kommer gelén att börja stelna så du får klumpar. När saften är helt rumstempererad skedar du den försiktigt över glasen/skålarna med bavaroisen så du får ett fint lager havtornsgelé. Spraya lite guldpulver över och ställ försiktigt in dem i kylen att stelna utan att gelén skvalpar. Låt dem stå i åtminstone två timmar då det är den tid som krävs för att gelatin ska stelna. Jag gör gärna mina dagen innan de ska serveras eller på morgonen samma dag som jag ska ha middagen.

När det sedan är dags att servera efterrätten är det bara att ta dem ur kylen, ställa på ett vackert fat och servera direkt!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera