Äktmexikanska tacos på högrev till bästa fredagstacon

Ljuvligt goda äkta tacos

Högrev som kokas länge à la pulled pork med smaker av den berömda mexikanska rätten cochinita pibil blir utmärkt till dina tacos, på en fredag eller annars. Jag förberedde högreven kvällen innan så gick det riktigt fort att få till middagen påföljande dag. Högrev kan man ofta finna till riktigt bra pris och den klarar sig själv i en gryta eller i ugnen under låååång tid – resultatet blir förföriskt gott!

Cochinita pibil är en rätt på fläsk med ursprung från Yucatanhalvön. Cochinita betyder liten gris och pibil kommer från ett maya-ord som syftar på att den bakas under jord med hett kol. Den görs med en speciell ingrediens typ en kryddblandning aning i form av en pasta som heter achiote som består av bland annat annatto, ett speciellt bär om ger intensivt röd färg och som kommer från ett tropiskt träd. Man kan köpa achiote färdig via nätet eller som jag släpa hem den från Mexico, faktiskt från Yucatanhalvön. Om du inte får tag på achiote kan du laga rätten utan den.

Marinaden innehåller även en surapelsin typisk för Yucatan. Jag blandar lime och apelsin för att uppnå liknande resultat och tillsätter även lite finrivet skal av apelsinen. Rätten serveras med majstortillas och en salsa på habanero och vinäger. Här serverade vi med en chipotle-salsa och guacamole bredvid.

För mer inspiration rekommenderas gårdagens inlägg med en mängd tacos i olika tappningar som vi njöt i Mexico!

Köttet blir otroligt saftigt och gott!

Du behöver för 4-6 personer:

En bit högrev på åtminstone 600-800 gram (det var strykande åtgång när jag bjöd ungdomarna på detta)

ca 1-2 msk achiote (den kan vara ganska hård, jag river den på ett rivjärn och blandar sedan med citrussaften så löser den upp säg snällt)

saften och det finrivna skalet av 1 apelsin

1-2 pressade limefrukter

1-2 kryddmått chilipulver

gärna lite chipotle – i torkad mald form eller ännu hellre inlagd, som du finhackar

1/2 tsk malda korianderfrön

1/2 tsk mald spiskummin

1/4 tsk torkad oregano (används faktiskt förvånansvärt ofta i det mexikanska köket)

1 tsk salt

2 gula lökar, skalade och skurna i tunna klyftor/strimlor

Tortillas (man kan ta vetetortillas som är lättare att få tag på här i Sverige)

Sallad, koriander och salsa till servering

Gör så här:

Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Torka av köttet och lägg det i en smord ugnsfast form. Häll över marinaden, gnid in köttet med den. Lägg i den klyftade löken runtom köttet. Täck formen med folie och ställ in i ugnen på ca 125-130 grader. Låt den stå i 4-6 timmar – köttet ska vara så genombakat att det går att dela på mycket lätt med gaffel och faller isär. Hit kan du som sagt förbereda, ställ köttet kallt så länge. Nästa dag (eller om du vill servera direkt) värmer du upp köttet i ugnen, drar isär det med två gafflar och låter det gosa runt i marinaden, blanda allt ihop med löken. Ställ fram tillsammans med tillbehören och låt gästerna göra sina tacos. Värm gärna tortillasarna löpande.

Buen provecho önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera