Örtig lammfilé till påsk – och även annars

Lammfilén steks med vitlök och rosmarin i smör och olivolja varefter den kryddas med lite mer vitlök och bakas klart i ugnen. När den blivit perfekt rosa skärs den i skivor och beströs med en fräsch gremolata på rosmarin, gräslök, slätbladig persilja och mynta samt finrivet citronskal och salt, gärna på svart vitlök – och serveras med den silkeslena ärt-mynta-emulsionen samt en symfoni av grönsaker; grön sparris, broccoli, sockerärtor, zucchini och haricots verts. Det blev en väldigt uppskattad uppdaterad version av påsklamm som jag gärna serverar även efter påsk.

Receptet på såsen återfinns i eget inlägg här på Katinkas Kitchen.

Du behöver för fyra personer:

beräkna 150-200 gram lammfilé per person

några vitlöksklyftor, skalade och delade på längden (några åker med i stekpannan när köttet steks och några pressas över det stekta köttet innan det bakas klart i ugnen)

några kvistar färsk rosmarin (kan eventuellt ersättas med torkad rosmarin men det blir mycket bättre med den färska tycker jag)

salt och nymald peppar

ev. kryddblandning för lamm (brukar innehålla lite paprikapulver, örter, kanske lökpulver och örtsalt samt peppar)

smör och olja till stekning

Till gremolatan:

några nävar färska örter – mynta, slätbladig persilja, gräslök och rosmarin (man kan även ta lite basilika och körvel om man har det)

ett kryddmått salt, jag använde ett salt med svart vitlök som jag mortlade

något tag på pepparkvarnen

det finrivna skalet av 1-2 citroner, väl tvättade

Till grönsakssymfonin:

ett knippe färsk grön sparris, delad i bitar och gärna lätt skalad

ett knippe broccoli, delad i små fina buketter

ett paket frysta sockerärtor (eller färska om de är i säsong)

en näve frysta haricots verts (eller färska om de är i säsong)

en zucchini, delad längs med mitten och med kärnhuset bortskuret (se bilder)

Gör så här:

Börja gärna med att göra såsen enligt eget recept här bredvid på Katinkas Kitchen. Förbered alla grönsaker – lägg sparrisen i en ugnsfast form med olja och lite flingsalt, skär zucchinin i bitar och lägg en klick smör i en stekpanna till dem, koka upp vatten för broccoli, haricots verts och sockerärtor. Jag förväller gärna broccolin innan och steker zucchinin lätt mjuk utan att den tar färg så går det fortare att få ihop allt inför servering. Stek köttet i en blandning av olivolja och smör med vitlöksklyftor och rosmarinkvistar. Stek köttet helt hastigt på hög värme så det får fin färg men fortfarande är rött i mitten. Lägg i en ugnsfast form och pressa över lite mer vitlök och lägg på några ruskor rosmarin. Hit kan du förbereda allt ett bra tag i förväg om du vill.

När det sedan närmar sig servering ställer du in köttet i ugnen på ca 120 grader i kanske 15-20 minuter (helst använder du en termometer som du ställer på 57 eller 59 grader beroende på hur rosa du vill ha köttet, tänk också på att värmen fortsätter stiga efter att du tagit köttet ur ugnen). Baka sparrisen i ugnen utan att den tar färg, koka broccolin och värm på zucchinin. Koka hastigt de frysta gröna bönorna och sockerärtorna. Toppa med en klick smör och lite olivolja och strö gärna lite finrivet citronskal över, salta lätt. Arrangera vackert på tallrikarna, skär upp köttet och toppa det med gremolatan. Använd sifonen till din sås i enlighet med såsreceptet eller servera med slev direkt ur kastrullen om du inte har en sifon. Ställ gärna fram mer sås för gästerna att ta av (sifonen brukar här göra succé med skräckblandad förtjusning).

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera