Burrata med nektariner och basilikaolja

En vacker, lättlagad och somrigt god rätt att servera som förrätt eller tillbehör till det grillade.

Den större mängden är för de hungriga, alternativt som tillbehör vid en grillmiddag med kyckling, kött…

Du behöver för 4 personer:

2 eller 4 burrata

3-6 nektariner

salt och nymald peppar

blommor och blad att dekorera med – jag tog penséer, gurkört samt basilika

Till basilikaoljan:

2 dl neutral olja, jag väljer helst en mild rapsolja

en rejäl näve färsk basilika

ev. några färska spenatblad för extra färg

en liten nypa salt

Gör så här:

Börja med oljan, som kan göras en dag i förväg. Lägg basilikan i en mixer, eventuellt tillsammans med lite bladspenat. Värm upp oljan till 60 grader och häll oljan över örterna. Mixa i åtminstone fem minuter så att klorofyllet fälls ut och du får en riktigt vacker och grön örtolja. På bilden, som du ser, hade oljan blivit lite för varm och därmed blev oljan inte lika grön. När du mixat oljan silar du den och häller med fördel oljan i en flaska med smal pip som är lätt att dosera ur. Låt oljan svalna helt. Oljan förvaras i kylen och håller i några veckor.

Ta burratan ur förpackningen, dela den om du vill ha lite mindre portioner (som jag gjorde på bilderna), och lägg i skålar eller på fat. Skär upp nektarinerna och lägg de vackert runtom. Dekorera med ätbara blommor och örtblad. Blommor som går att äta och ofta finns i rabatter och på balkonger är: blomsterkrasse, penséer, gurkört, ringblomma, rosenblad. Örter som jag tycker passar bra här är: basilika, körvel, persilja, mejram. Ringla den gröna örtoljan över och ställ gärna fram flaskan för gästerna att ta mer örtolja om de vill. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera