Pasta nästan som i Abruzzo – med svamp, bacon, saffran och chili

När vi åker till Abruzzo på Italiens ostkust flyger vi till Rom och tar hyrbilen på en svindlande vacker motorväg som korsar bergskedjan Apenninerna. I stället för att stanna på Autogrill vid motorvägen kör vi ibland av och äter lunch i en liten by uppe i bergen, nära byn Cucullo som klättrar på bergssidan som man ser från motorvägen. En liten bit därifrån finns dels en mycket trevlig agriturismo men även en liten restaurang inne i en alpliknande by som ägs av ett äldre par. Mannen har vunnit priser för sin pastatillverkning och vi kan intyga att den är magisk. Den handrullade pastan som kallas mugnaia serverades med svamp stekt med pancetta, med en skvätt vin och saffran och det hela toppades med riven pecorino, en fårost som är mycket vanlig i Abruzzo.

Här har jag försökt återskapa receptet men i stället för att rulla egen pasta har jag använt stronzapreti. Dessutom hade jag zucchini i fast det blir nog mer som originalet utan zucchinin. Härliga smaker blev det i alla fall och en rätt jag varmt kan rekommendera dig att pröva!

Du behöver för 4 personer:

ca 500 gram färsk svamp – jag tog skogschampinjoner men även vanliga champinjoner eller kanske ännu hellre Karl Johansvamp passar bra här

olivolja och smör att steka i

1-2 gula lökar, skalade och strimlade

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1 paket bacon, strimlad (kan uteslutas för vegetariskt alternativ)

ett paket saffran

1-2 dl vitt vin

ev. en skvätt grädde

en knivsudd cayenne eller annan chilipeppar

gärna bladspenat att vända ner strax innan servering

nymald svartpeppar och lite salt

bladpersilja, sköljd och hackad

torkade chiliflakes till servering

lagrad pecorino eller parmesan, riven till servering

Gör så här:

Stek baconstimlorna, lyft dem ur pannan eller stek den hackade svampen i en panna vid sidan av. Börja med att steka svampen utan fett i pannan, tills svampen svettats ur sig vätskan – då lägger du i smör och olja och steker på svampen. Stek även löken i en blandning av smör och olja på medellåg värme så den blir helt mjuk utan att ta färg. Krydda m ed peppar, saffran, chili och lite salt. Häll på vinet och låt det puttra ner under ganska häftig kokning. Tillsätt eventuellt en skvätt grädde och låt det hela puttra ihop. Precis innan servering kan du vända ner lite bladspenat för både vacker färg, nyttigt och gott. Koka pastan så att den är al dente i rikligt saltat vatten. Häll av i durkslag och häll pastan i såsen. Rör runt, lägg upp på tallrikar och toppa med persilja och riven ost samt chiliflakes. Servera direkt!

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera