Sås på rostad citron – ljuvlig till fisk, kyckling eller annat

Om man bakar eller rostar citron blir den fylligt aromatisk med helt andra smaknoter än den färska pigga citronen. Här får ugnsbakad citron smaksätta en enkel sås gjord på grädde och fond. Fonden väljer du efter vad du tänker servera såsen till – fiskfond till fisk och kycklingfond till kyckling. För extra piff är det härligt att droppa i en smakrik örtolja – på bilderna ser du ramslöksolja som ger fint komplement och brytning på samma gång – när såsen serverades med torskrygg. När jag serverade såsen första gången hade den strykande åtgång! Jag tänker den kan passa fantastiskt till våren men även redan nu och andra delar av året.

Ju sötare finare citroner man använder, desto bättre och godare blir såsen. Jag väljer därför gärna ekologiska citroner av god kvalitet.

Du behöver för 6 personer:

4 citroner, skurna i halvor och bakade i ugnen på ca 100 grader i ca en timme eller tills de mjuknat helt

2 msk smör

1 vitlöksklyfta, skalad och skuren på längden

lite arrowrot eller annat mjöl till en aning redning

fond från flaska – fiskfond eller kycklingfond

5 dl grädde

mald vitpeppar

örtsalt och/eller salt

örtolja att droppa över vid servering (sök på örtolja i sökrutan uppe till höger här på Katinkas Kitchen, jag tog ramslöksolja men även dillolja kan fungera)

Gör så här:

Lägg citronhalvorna i en ugnsfast form som du smort med lite smör eller olivolja, alternativt lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Baka citronerna i ugnen på ca 100 grader i ca en timme – de ska ha blivit helt mjuka utan att ta färg. Låt citronerna svalna (de blir väldigt varma och det är lätt att bränna sig innan de svalnat). Om du inte har tid att vänta på att de svalnar rekommenderar jag en kökstång för att klämma ur saften. Pressa ur saften genom en ganska grovmaskig sil så du fångar upp kärnorna och en del av fruktköttet. Peta bort kärnorna så att du kan använda en del av fruktköttet i såsen.

Fräs smöret med en liten sked vetemjöl eller glutenfritt mjöl. Det är viktigt att vetemjölet får fräsa ordentligt med smöret för att det inte ska bli en möjlig smak på såsen sedan. Man kan också använda arrowrot som tillsättes på slutet, utrörd i lite av såsen eller en liten skvätt vatten. Lägg i vitlökshalvorna som bara ska koka med för att ge en touche av vitlök, när såsen är klar lyfter du upp dem. Tillsätt grädden lite i taget under vispning. Tillsätt även citronsaft och fruktkött, börja med en mindre mängd och smaka av. Tillsätt också fonden. Till fem dl grädde tar du 1-2 msk fond och en skvätt vatten. Låt såsen sjuda under omrörning tills den tjocknar. Smaka av med vitpeppar, salt och kanske mer citron, mer fond? När såsen fått sjuda ihop så mjölsmaken försvinner och alla smakerna harmonierar är den klar att servera med det du valt.

Bon appétite önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera