Pasta med räkor i gochujangsås

Gochujang är en koreansk chilipasta som fermenteras och står burkar på taken i Korea – jag har aldrig varit där och sett dem, men när jag ser bilder på dem går mina tankar till Nalle Puhs honungsburkar vilket känns fint och alltid ger mig ett milt leende.

Gochujang är också smakmagi som kan förgylla så mycket – jag har det gärna i pastasåser, i röror, i asiatisk mat, i såser… Här är det en sås på schalottenlök, vitt vin, grädde, gochujang och rostad citron samt hummerfond som lyfter räkorna till fantastiska smakhöjder. Såsen går även utmärkt att servera till fisk såsom torskrygg.

Du behöver för ca 6 personer:

2 schalottenlökar, skalade och finhackade

en klick smör och olivolja att steka löken i

1-2 dl vitt vin

2-3 dl grädde (jag använder Valio laktosfria grädde)

1-2 msk hummerfond på flaska (alternativt fiskfond)

drygt 1 msk gochujang (finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker numera)

saft från citron som rostats i ugn eller stekpanna så den är mjuk inuti, alternativt några droppar färsk citron

några tag på pepparkvarnen

färsk koriander till servering

linguine eller den pasta man föredrar

Gör så här:

Fräs den finhackade löken över medellåg värme så den blir helt mjuk utan att ta färg. Höj värmen en aning samtidigt som du häller i det vita vinet, låt puttra ihop ett tag innan du tillsätter grädden, gochujangen och hummerfonden. Låt puttra ihop, smaksätt med pressad rostad citron (enklast brukar vara att pressa den genom en tesil för att inte få med kärnorna, tag gärna med lite av fruktköttet men som sagt utan kärnor). Smaka av om du vill ha mer gochujang. När såsen puttrat ihop till fin konsistens och smak kokar du pastan och strax innan den är klar lägger du i räkorna så att de precis bara blir varma utan att bli sega. Häll av pastan när den är al dente, blanda med såsen och servera direkt med rikligt med koriander över.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera