Rabarbermoussetårta på mandelfondantbotten med färska jordgubbar

Det här är en riktig sommartårta som brukar älskas av alla! Den ser mer avancerad ut än den är, det är faktiskt inte svårt att baka den. Ibland förbereder jag så att jag har rabarberkompotten klar i frysen eller kylen att plocka fram inför själva tårtbakandet vilket gör att det går ännu snabbare och lättare.

Senast bakade jag tre stycken, vilket så klart blir lite mer omständligt och tar mer tid – det var dock för en god sak då dottern tog sin biomedicinexamen. Därtill kan bottnarna bakas dagen innan tårtan bakas, och själva tårtan med moussen på mår bara bra av att stå i kylen över en natt för att stelna ordentligt. Sedan är det bara att dekorera vackert med jordgubbar och blommor strax innan servering.

Du behöver för en tårtform på ca 20-22 cm: 

Till pistagefondantbotten: 

200 gram mandelmjöl

150 gram socker

2 ägg

120 gram brynt smör

gärna 1/4 tsk nymald kardemumma

2-3 tsk rom

Till rabarberkompotten:

4-6 stjälkar (ca 600 gram) rabarber, skalade och skurna i bitar

1 1/2 – 2 dl socker (beror helt på hur syrlig rabarbern är! Börja med mindre mängd)

1/4 – 1/2 dl vatten (bara lite för att få till kompotten utan att det blir vattnigt)

1/2 – 1 uppskuren vaniljstång

6 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten (om det är varmt är det bäst att lägga till ett gelatinblad för att tårtan inte ska smälta ut för mycket)

400 gram grädde, jag använder laktosfri grädde

Till topping/dekoration:

500 gram färska jordgubbar, delade i halvor

gärna ätbara blommor – såsom penséer, violer, rosor, gurkört, krasse…

Gör så här:

Börja med botten: Smält smöret i en kastrull på mellanhög värme, när smöret smält låter du kastrullen stå kvar över medelvärme och möjligen rör kastrullen försiktigt då och då tills smöret börjar dofta gott och börjar mörkna en aning utan att bli bränt – man märker att fräsandet avtar och bubblorna blir mindre och mindre och till slut kantiga som cellerna i en bikupa. När det doftar kola och blivit gyllene utan att mörkna för mycket tar du kastrullen av värmen. Ställ smöret att svalna en aning.

Rör ihop de hela äggen med sockret – det går utmärkt att göra med en handvisp eftersom det inte ska vara så fluffigt här. Tillsätt rom och mandelmjölet och till sist det smälta smöret, men häll inte i allt av trumset på botten av kastrullen. Jag brukar hälla genom en liten tesil för att fånga upp de stelnade mjölkpartiklarna i smöret. Blanda till en slät smet och häll den i en form med löstagbara kanter som du klätt i botten med en tillklippt rundel av bakplåtspapper så den blir lätt att lossa sedan och smort kanterna på. Grädda i ugnen på 175 grader i 20 minuter – bevaka den så den inte blir för mörk. Tag ut och låt svalna.

Så här gör du rabarberkompotten:

Lägg gelatinblad i kallt vatten så att det hinner ligga minst tio minuter innan det ska användas. Lägg rabarberhacket i en kastrull tillsammans med den mindre mängden socker och den uppskurna vaniljstången. Låt sjuda på ganska låg värme så att rabarbern ”smälter” ner och du får en fin kompott, men tänk på att inte koka den för länge – den får inte mista sin fräschör. Tag kastrullen av värmen och rör i gelatinbladet som du kramar ur lite först och rör i den fortfarande varma rabarberkompotten. Ställ kompotten att svalna. Lyft upp vaniljstången och skrapa ur fröna, kör kompotten i mixer så att den blir slät och fin. Ställ den att svalna i rumstemperatur så att den kan blandas med vispad grädde utan att grädden smälter.

Vispa grädden, tillsätt en liten sked socker och vispa tills du har ett fint fluff som är relativt fast men inte för välvispat. Blanda försiktigt ner grädden i rabarberkompotten eller tvärtom.

Lägg den avsvalnade mandelbotten i formen som du rengjort, lägg botten med ovansidan neråt så fastnar den inte och blir lättare att skära vid servering. Klä formens kanter med plastremsa – som finns att köpa på välsorterade köksgerådsaffärer såsom bland annat Cordon Bleu, men även via nätet på olika hemsidor – detta gör att tårtan får finare kanter och blir lätt att ta ur formen. Häll moussen i formen över botten, släta till ovansidan och ställ i kylen att stelna. Det tar minst två timmar för gelatin att stelna, tårtan kan med fördel göras en dag i förväg.

Inför servering: Tag fram tårtan och dekorera den med färska jordgubbar och gärna vackra blommor. Så här kan tårtan stå färdigdekorerad i kylen och vänta till servering. Om du gör tårtan en dag i förväg är det bra att vänta med att dekorera den till samma dag som den ska serveras. Vid servering tar du bort formens kant och drar försiktigt bort plasten och placerar tårtan på ett vackert fat eller en bricka.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera