Äppellängd – eller äppelmängd, som sonen mycket lämpligt kallar det för – är ett underbart sätt att ta tillvara riklig äppelskörd så här års. Du gör helt enkelt en god bulldeg, gärna med kardemumma i, som efter jäsning kavlas ut till en stor ruta på en plåt för att täckas med tunna skivor äpplen som beströs med kanel, vanilj och råsocker eller muscavadosocker. Oemotståndliga dofter sprids vid gräddningen och faktum är att barnen glatt mumsar i sig merparten samma dag som längderna bakats. Det som blir kvar fryser jag in för att plocka fram när andan faller på – efter snabb värmning i ugnen på 150 grader är äppellängden som nybakad igen. Barnen plockar gärna fram äppellängd till extralyxig frukost…
Äppelmängden kom tvåa i tävlingen Årets Smörbagare 2012, anordnad av Arla och Svenskt Smör, i kategorin bullar. Väldigt kul!
Du behöver:
50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1 ägg, lätt uppvispat
1 ½ dl strösocker
1 tsk salt
2-3 tsk malen kardemumma – eller ännu hellre hela korn som du krossar i mortel
½ tsk salt
ca 12-15 dl vetemjöl
100 gram smör
1½ dl florsocker
3 msk vaniljsocker (elst äkta vaniljkorn utan socker som numera finns i en del affärer)
Äpplen, tunt skivade
Malen kanel
Malt råsocker eller ljust muscavadosocker (finns i de flesta livsmedelsaffärer numera)
Gör så här:
Smält smöret, häll i mjölken – se till att degvätskan håller 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke, häll på lite degvätska och rör ut jästen. Tillsätt därefter resten av degvätskan och sockret, kardemumman samt det uppvispade ägget. Häll i det mesta av mjölet men spara en del till senare. Kör med degkrokar i några minuter. Se om det behövs mer mjöl. Degen skall vara smidig, inte för kladdig men absolut inte för stabbig heller. Ställ degen att jäsa under handduk i en halvtimme.
Rör under tiden smöret med florsockret och vaniljsockret mjukt och pösigt.
Skiva äpplena. När degen jäst färdigt delar du den i lämpliga delar och kavlar ut den ganska tunt. Använd en smörkniv för att bre på vaniljsmöret. Dekorera med äppelskivorna och pudra kanel samt socker över. Grädda i 200 grader i ugnen i ca 20 minuter – kolla så blir härligt vackert gyllene. Servera ljummen. Det som inte äts upp direkt fryses lämpligen in och värms i ugnen på max 150 grader inför nästa servering, alltmedan ljuvliga dofter sprider sig i köket. Detta är mina barns favorit – dottern värmer en bit till frukost ibland under äppelsäsongen, och annars också.
Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!
Katinka Hammarskiöld
katinka.hammarskiold@hotmail.com
www.katinkaskitchen.com