Sydfransk lammgryta med bönor

Det här är ett favoritrecept som jag gärna lagar vår, sommar, höst och vinter. Och med den annalkande hösten, lite regn och färska sockerärtor tillgängliga känns det extra hjärtevärmande med en gryta.

Varje gång jag lagar den här känns det som om jag glömt något – den är så enkel och blir ändå så fantastiskt fyllig och  god. Ursprungsreceptet läste jag i en tidning för några år sedan och har ändrat lite i efter eget huvud. Denna ljuvliga matiga gryta med fantastiska medelhavssmaker gör sig väldigt bra som den är med ett gott bröd, eller för den som vill med potatis eller ris. Eftersom den har bönor i sig är den redan alldeles komplett och behöver egentligen ingen sallad vid sidan av.

Ett mail från en uppmärksam vänlig läsare uppmärksammade mig på att jag glömt ange mängden kött. Jag brukar räkna med 150-200 gram benfritt kött per person, men mer om det är kött på ben eftersom du då ska ha kvar så det räcker när benen tagits bort.  Det här receptet brukar räcka till 4-6 personer.

Du behöver för 4 personer:

Lammkött skuret i grytbitar, till exempel av lammstek – ca 800 gram

Farinsocker, ca 3 msk

Vitlök, krossad och grovhackad, 5-7 klyftor

Saft av 1-2 apelsiner samt det rivna skalet

1 förpackning passerade tomater

Rött vin. Ca ½-1 dl (annars vitt vin)

Rosmarin – helst färsk

Olivolja

Cannellinibönor på burk

Haricots Verts (gröna bönor) eller sockerärtor eller andra gröna bönor

Färskmalen svartpeppar och salt

Gör så här:

Börja med vitlöken: lägg ett brett knivblad mot vitlöken och tryck till så den krossas. Då är det enkelt att skala den och saften kommer fram. Skala vitlökarna på detta vis och grovhacka dem. Häll olivolja i grytan och lägg i vitlökarna. Låt dem stekas på låg värme, så de snarare ”confitkokas” varvid de milda nötiga smakerna frigörs. Den får absolut inte brännas – då blir den besk och får en helt annan smak! Tillsätt den grovhackade rosmarinen – helst färsk. Höj värmen och lägg i lammköttet skuret i bitar. Tillsätt farinsockret och stek så får fin yta och karamelliseras. Pressa i apelsinsaften och vinet. Låt koka ihop – vin behöver kokas ihop (reduceras på köksfranska) så blir fylligt och fint och förlorar en del av sin syra. Tillsätt de passerade tomaterna. Lägg på locket och låt puttra. Lägg i de gröna bönorna så de hinner bli mjukkokta. Tillsätt även cannellinibönorna. Låt koka ihop och smaka av så balansen mellan sötman av farinsockret, syran av apelsinsaften, sältan och fylligheten är till belåtenhet. Servera – gärna med ett riktigt gott nybakat bröd. En gryta som brukar falla såväl vuxna som små barn på läppen och lätt blir en favorit i repertoaren.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


En kommentar

  1. Intressant hemsida, jag har funnit ett flertal intressanta texter här!

Kommentera