Kastanjer

Varje år på hösten när löven gulnar och temperaturen sjunker neråt blir jag sugen på rostade kastanjer. Det åt vi ofta i mitt barndomshem och just den mysiga samvaron när man sitter och kämpar med skalen och knaprar de sötaktiga nötterna med härligt saltigt smör, som även mina barn nu uppskattar hör till mina bästa höstminnen.

I Sverige äts det inte så mycket kastanjer och när de äts brukar det vara just rostade. Alla som varit i New York har känt doften av rostade kastanjer i gathörnen under hösten. Även i Spanien och Frankrike brukar de rostas i stora fat och säljas på gatan. I Italien och Frankrike använder man kastanjerna desto mer i matlagningen och framför allt italienarna men också på Korsika är det vanligt att använda kastanjemjöl till pannkakor, såser och annat. Här nedan finner du recept på kastanjepannkakor, friterade bollar gjorda på kastanjemjöl samt ett spännande italienskt recept på fisk gratinerad under lök med sås på citron och kastanjemjöl. Ett annat italienskt recept jag funnit är en ljuvlig öppen portionslasagne med lax eller liknande fisk, sparris, röd paprika och kastanjer i en sås på vitt vin med ricottaost. Den kan lämpligen serveras som lyxig förrätt eller som huvudrätt. Fransmännen gillar också att först koka kastanjerna och sedan lägga dem tillsammans med andra grönsaker i formen när man gör en stek i ugnen. För att inte tala om alla goda efterrätter där kastanjen med fördel kan användas; kakor, tårtor, glass eller helt enkelt i form av en mousse som även kan användas just i kakor och tårtor. I Frankrike finns kastanjer att köpa från september till februari, men är som bäst just i oktober och november. Här hemma kan de vara svårare att få tag på men brukar finnas i de flesta välsorterade matvaruaffärer så här på hösten så ge er ut och köp några fina kastanjer och ge er i kast med några spännande recept du finner här nedan. Låt er väl smaka.

OBS! Kastanjerna rostas i ugn för att ätas som de är med smör och salt. Innan rostning ska de kryssas – dels för att trycket inte skall blir för högt i dem under gräddning, dels för att de ska gå att skala. Akta fingrarna dock! Jag brukar faktiskt använda en sax och klippa ett kryss i toppen. För övrig matlagning är det lämpligast att koka kastanjerna. Vad man då skall tänka på är att man gör ett snitt längs med det ljusa fältet i botten av kastanjerna så blir de lätta att trycka ut efter kokning. Ett utmärkt tips är att när du skall använda kastanjerna i efterrätter eller till mat i puréform helt enkelt gå och köpa kastanjepuré på burk. Det finns i både osötad och sötad form och är ett utmärkt praktiskt alternativ för att förenkla.

Faktaruta

 

Äkta kastanj, Castanea sativa, är ett träd i familjen bokväxter som växer i Mellan- och Sydeuropa, Turkiet, Kaukasus samt i norra Afrika och som kan bli mycket gammalt.  Äkta kastanj kan klara sig i södra Sverige. Den skall inte förväxlas med hästkastanj, aesculus hippocastanum, som har giftiga kastanjer. Den äkta kastanjen är däremot ätlig och det vi äter är i själva verket en nöt som växer i ett tjockt taggigt skal. Kastanjer är fiberrika. De innehåller inte lika mycket protein som andra nötter, utan är mer stärkelserika och det är just stärkelsen som vid rostning ger en härlig sötaktig smak. Vidare innehåller äkta kastanj kalium, kalcium, fosfor, magnesium, folat, järn och C-vitamin. Vidare anses kastanjens fleromättade fettsyror ha en sänkande inverkan på det skadliga kolesterolet. Såväl greker som romare använde gärna kastanjer i matlagningen och i både Frankrike och Italien har de utgjort viktig kost under nödår för fattiga människor.

Lycka till med kastanjerna!

önskar Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

Kommentera