Köttfärssås – oslagbart god och snabb

En gång för många år sedan när dottern var liten och jag skulle laga alla barns (och vuxnas?) favorit köttfärssås, hade jag slut på rödvin som jag brukade ha i min köttfärssås.

I mitt skafferi hittade jag en kvarbliven flaska glögg, luktade på den och konstaterade att noterna påminde om de i épice riche – Tore Wretmans gamla kryddblandning som jag brukade ha i köttfärssåsen. Jag bestämde mig för att pröva. Sedan dess har vi alltid en flaska glögg eller två hemma att använda i köttfärssås, året om. Den ger en härligt fyllig smak och glöggen behöver inte reduceras som vinet. Detta är en stor favorit bland barn och vänner – stora som små.

Du behöver till Katinkas snabba och goda köttfärssås:

Köttfärs, 400-500 gram

Vitlök, 1-5 klyftor efter smak

Olivolja till stekning

1-2 pkt passerade tomater

Tomatpuré, några msk

1 msk socker – gärna råsocker

½-1 dl glögg

God grönsaksbuljong (alt. riktigt bra köttbuljong och grönsaksbuljong) ½-1 tärning

örtkryddor (timjan, rosmarin, oregano – torkade eller färska)

Några tag på pepparkvarnen

Pasta efter smak – t.ex. penne rigate, tortiglione eller spaghetti

Gör så här: 

Fräs köttfärsen i olivolja. Tillsätt vitlöken och fräs ett tag till. Häll i glöggen och de passerade tomaterna samt tomatpurén. Smaksätt med kryddorna och lite socker (alltid socker när det är tomat i såsen) och lägg i buljongtärning. Låt puttra ihop under tiden som du kokar pastan. Några tag med pepparkvarnen innan du serverar med den avrunna pastan. Antingen blandar du ihop såsen med pastan eller så serverar du dem separat. Om du gör det är det en bra idé att hälla lite olivolja över pastan. Den som vill kan servera med riven parmesanost. Hackad chili är också gott att ha till. Färska örtkryddor, som basilika är gott och vackert.

Köttfärssåsen kan även serveras på varma smörgåsar gratinerade med ost.

Eller fyll urgröpta zucchinis med köttfärsen, strimla parmesanost över och gratinera i 200 grader i 20-30 minuter. Gott och nyttigt!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

3 Kommentarer

  1. Den här är verkligen sjukt god…kör samma recept fast med uppskurna ”vanliga” tomater istället för passerade + mängder med lök.
    Glöggen does the work.

  2. Vad kul! Visst blir det godare med färska tomater när de är mogna och fina. Även krossade tomater på burk fungerar. Och lök är alltid gott – anledningen till att jag uteslutit det är dels att barnen inte gillade det när de var mindre, men också för att då går det så mycket fortare att laga köttfärssåsen:) När jag har gott om tid gör jag gärna en traditionell ragu bolognese – med finhackade morötter, rotselleri och lök och mycket rödvin som får låååångkoka. Men till vardags är det härligt när det blir gott med smarta genvägar – som glöggen. Buon appetito!

  3. Gjorde lasange med den här köttfärssåsen.. Svingott!

Kommentera