Apelsinsallad i kryddig lag

 

Det är egentligen väldigt enkelt att göra en underbart god apelsinsallad. Det enda är pysslet med att blottlägga klyftorna så de blir hinnfria, men å andra sidan är det just det arbetet som lönar sig så väl när man sedan njuter de mjälla klyftorna med sin saftighet i lagen som tar smak av apelsinsaften och den härliga vaniljen som den kokats med.

Ibland, särskilt till jul, smaksätter jag lagen mer kryddigt med kanel, nejlikor, stjärnanis och kanske kardemumma, förutom vaniljen. Det blir en härlig mustig julsmakande apelsinsallad med spännande smaker som går att servera i eget majestät, kanske med lite lösvispad grädde till – gärna smaksatt med vanilj. Men den är också ett väldigt bra komplement till ris à la Malta, chokladmousse eller en sufflé (du hittar recept på Katinkas Kitchen). Om du har barn i närheten när du gör 1528720_10152013335985857_1102130646_napelsinsalladen så brukar det gå åt mer apelsiner…

En sådan här sallad går att variera med tillskott av mango i bitar, passionsfrukt, persika, aprikos etc.

Till sockerlagen med vanilj:

Koka upp lika delar vatten och socker, gärna råsocker för färg och smak, med en halv-en vaniljstång som du skurit på längden.

Om vi är 4 pers brukar jag ta 1-1½ dl vatten och 1-1½ dl socker och kanske 4-6 apelsiner. Allteftersom du ökar på mängden apelsiner ökar du på mängden 2121382sockerlag.

Den kryddiga sockerlagen:

Lika delar vatten och socker, gärna råsocker för färg och smak, kokas upp med

½-1 vaniljstång uppskuren på längden,

1-2 stjärnanis (de har en ganska genomträngande smak, men som fungerar mycket bra med vanilj)

ca 10 nejlikor2121383

1-2 kanelstänger

ev några kardemummakapslar

Här laborerar du med mängden kryddor utifrån eget tycke och smak.

Ibland tar jag bara vanilj, nejlikor och kanel i juletid. Ibland lägger jag i en bit färsk eller torkad ingefära för extra smak och hetta. Man kan rentav ha i en bit chili om man vill ha det extra hett och spännande. Och ibland gör jag den med bara vanilj och stjärnanis (en blandning som för övrigt är väldigt god till melon eller jordgubbar).

Så till filéandet:

Skär av skalet i botten och toppen av apelsinen, som ”lock” som du skär av. Ställ apelsinen på sin ena platta sida på en ren skärbräda (som du är säker på inte har någon lök- eller vitlökssmak som i ett nafs kan förstöra en ljuvlig efterrätt). Skär uppifrån och ner bort remsor av skalet så att du även får med den vita hinnan innanför skalet och blottlägger apelsinen med dess klyftor. När allt skal och vitt är borta tar du apelsinen i din ena hand och skär med knivbladet ner vid en klyfta precis bredvid skalhinnan. Skär så ren klyftan vid dess andra skalhinna och loss kommer en saftig klyfta helt befriad från hinnor. Lägg den i en skål. Så fortsätter du hållandes apelsinen över skålen för att fånga upp saft. Du ”bläddrar” över hinnorna var efter du frilägger klyftorna och när så alla klyftor ligger i skålen pressar du ur den sista saften över apelsinklyftorna.

Montering:

När lagen kokats ihop så den blir lite simmig låter du den svalna en aning och häller den över de hinnfria apelsinklyftorna när lagen fortfarande är ljummen så att smakerna blandas ordentligt. Låt svalna och servera salladen som den är eller med lösvispad grädde alternativt som tillbehör till någon efterrätt.

Den som vill göra en enklare variant skalar apelsinerna, tar bort den vita hinnan runt om och skivar sedan helt sonika apelsinerna. Lägg skivorna i ett uppläggningsfat och häll lagen över. Faktum är att så här, eller rentav de hela skalade apelsinerna, serverar fransmännen och kallar rätten oranges glacées – glacerade apelsiner.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Titta också på följande recept som med fördel kan serveras med apelsinsalladen:

Chokladmousse med apelsinsallad

Sufflé på apelsin och torkade aprikoser

Katinkas tryffliga chokladkaka

Busenkel kladdkaka

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera