Morotssoppa med ingefära och apelsin

Den här soppan är en riktig favorit – oerhört lätt- och snabblagad, därtill värmande god och välgörande med nyttigheterna från ingefäran och den färskpressade apelsinen – perfekt i förkylningstider! Jag har lagat den i nästan femton år, och fortsätter glatt mången vinterdag!

Du behöver till ca 4 personer: 

8 morötter, skalade och skurna i bitar – ju tunnare skivor desto mer snabblagad är soppan

1 gul lök eller 2-3 schalottenlökar, hackade

ev. 1 vitlöksklyfta, skalad och hackad

2-5 cm färsk ingefära, skalad och skuren i tunna skivor

Grönsaksbuljong av god kvalitet, – börja med en liter vatten och två tärningar

1-2 apelsiner, den pressade saften

Peppar och ev. lite salt – smaka av eftersom buljongen ger sälta

olivolja och/eller smör till stekning

Gör så här: 

Man kan göra den ultrasnabba verisonen genom att bara koka morötter och lök eller så steker man lök och vitlök i olja och/eller smör för mer raffinemang i smaken innan morötterna tillsätts och därefter buljongen.

Låt soppan koka under lock tills morötterna mjuknat. Tag kastrullen av värmen och mixa med mixerstav tills allt mixats samman till en ganska slät soppa. Smaksätt med den färskpressade saften från apelsin och några tag på pepparkvarnen. För extra rivigt bett när jag är förkyld brukar jag tillsätta lite färsk riven ingefära precis innan servering.

Om man vill kan soppan gärna serveras med några blad färsk koriander, eller rentav en olja du gjort genom att mixa en god olja – gärna olivolja – med färsk koriander. Ringla i lite av den grönskimrande oljan vid serveringen. Servera gärna ett gott bröd till.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera