Sydfransk gryta – lamm, apelsin & bönor

Det här är ett favoritrecept som vi gärna lagar vår, sommar, höst, vinter. Varje gång känns det som om man glömt något – det är så enkelt och blir ändå så fantastiskt fylligt gott. Denna ljuvliga matiga gryta med fantastiska medelhavssmaker gör sig väldigt bra som den är med ett gott bröd, eller för den som vill med potatis eller ris. Eftersom den har bönor i sig är den redan alldeles komplett och behöver egentligen ingen sallad vid sidan av.

Drag ner på sockret för lite nyttigare variant.

Du behöver till ca 4-6 personer:

800 gram lammkött skuret i grytbitar, till exempel av lammstek

ca 3 msk farinsocker

5-7 klyftor vitlök, krossad och grovhackad

saft av 1-2 apelsiner samt det rivna skalet

1 förpackning passerade tomater

ca ½-1 dl rött vin.  (alternativt vitt vin)

rosmarin – helst färsk – några msk, hackad

några rejäla matskedar olivolja

1-2 burkar cannellinibönor

1-2 paket haricots Verts (gröna bönor) eller sockerärtor eller andra gröna bönor

färskmalen svartpeppar och salt

Gör så här: 

Börja med vitlöken: lägg ett brett knivblad mot vitlöken och tryck till så den krossas. Då är det enkelt att skala den och saften kommer fram. Skala vitlökarna på detta vis och grovhacka dem. Häll olivolja i grytan och lägg i vitlökarna. Låt dem stekas på låg värme, så de snarare ”confitkokas” varvid de milda nötiga smakerna frigörs. Den får absolut inte brännas – då blir den besk och får en helt annan smak! Tillsätt den grovhackade rosmarinen – helst färsk. Höj värmen och lägg i lammköttet skuret i bitar. Tillsätt farinsockret och stek så får fin yta och karamelliseras. Pressa i apelsinsaften och vinet. Låt koka ihop – vin behöver kokas ihop (reduceras på köksfranska) så blir fylligt och fint och förlorar en del av sin syra. Tillsätt de passerade tomaterna. Lägg på locket och låt puttra. Lägg i de gröna bönorna så de hinner bli mjukkokta. Tillsätt även cannellinibönorna. Låt koka ihop och smaka av så balansen mellan sötman av farinsockret, syran av apelsinsaften, sältan och fylligheten är till belåtenhet. Servera – gärna med ett riktigt gott nybakat bröd. En gryta som brukar falla såväl vuxna som små barn på läppen och lätt blir en favorit i repertoaren.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera