Apelsin

Så här på vintern är det inte lätt att hitta fräscha råvaror som frukt och grönsaker. Ett av undantagen är apelsiner.

Även om de inte direkt är närproducerade kan vi på vintern frossa i härliga solgulorangea apelsiner som fulla av C-vitaminer fraktas upp till våra breddgrader.IMG_9785

Mina barn älskar att äta både navelapelsiner och blodapelsiner i stora lass, till exempel som lätt och nyttig efterrätt på såväl vardags- som helgmiddagen. Och på helgerna pressar vi gärna ett gäng apelsiner till underbar färskpressad juice. En annan storfavorit som kräver lite mer pyssel är hinnfria apelsinklyftor som lagts i en sockerlag smaksatt med vanilj eller än fler härligt mustiga kryddor såsom kanel, stjärnanis, nejlikor, IMG_9787kardemumma. Den apelsinsalladen serverar jag gärna till min lättlagade chokladmousse eller förstärkt av passionsfrukt till en ljuvlig sufflé smaksatt torkade aprikoser och apelsinskal och -saft. Och vad vore väl crêpes Suzette utan sin apelsinsmörsås.

Även i huvudrätter kan man med fördel experimentera med apelsin; rivet apelsinskal kan förhöja både pastasåser och grytor och den mustiga IMG_9801lammgrytan med två sorters bönor har apelsinen att tacka för en del av sin härliga smak. Morötter och apelsin passar väldigt bra ihop. Jag kokar gärna vintermorötter med en skiva apelsin eller en bit apelsinskal i kokvattnet för fräsch smak och serverar de kokta morotsslantarna eller –stavarna slungade i smör och kanske lite finrivet apelsinskal och gärna någon färsk örtkrydda såsom basilika, persilja, timjan eller rentav korianderblad.IMG_9790

Soppor är härligt att värma sig med i vinterkylan och en härlig lättlagad soppa som är som en vitaminkick både att äta och se på är morotssoppan smaksatt med ingefära och apelsin. Den gör jag gärna en kulen vardagkväll men ibland även som förrätt vid en helgmiddag.

När apelsinerna svämmar över i diskarna och priset sjunker kan den som har lust och tid koka sig några burkar hemgjord marmelad – antingen på bara apelsin eller på apelsin och citron eller en av mina favoritmarmelader som är gjord på torkade fikon, torkade aprikoser, apelsiner och grapefrukt. Marmeladen kan sedan lämpligen njutas på nybakta frallor eller scones eller varför inte använda den som fyllning i chokladtårta eller som tillbehör till en god ost.

Ett tips som jag lärde mig för många år sedan och som räddat mig många gånger när jag ska laga eller baka något och farinsockret eller muscavadosockret klumpat ihop sig till något som närmast är att likna vid ett hiskeligt mordvapen är att helt enkelt lägga en bit apelsinskal i en förslutningsbar påse eller burk med sockret och vänta någon halvtimme minst. Som genom ett under blir sockret mjukt och medgörligt igen.

Tänk på att alltid skrubba apelsinskalet noga innan du använder det, eftersom de ofta är kraftigt besprutade och det vare sig är nyttigt eller ger särskilt god smak.

Ett annat tips för att pigga upp dig i vintermörkret och använda lite apelsin är att göra en underbar smoothie. Välj några frysta bär som du tycker om. Jag brukar ta hallon och blåbär, ibland med även jordgubbar i för extra sommarsmak, eller björnbär. Lägg i mixer tillsammans med banan och pressad apelsin eller apelsinjuice och en god äppeljuice. Mixa till en slät ljuvlig smoothie och servera direkt i glas, kanske med en sked i eftersom den blir lite halvfrusen av bären. En god och nyttig efterrätt eller mellanmål som går oerhört lätt att svänga ihop. Barnen gör det ibland själva när de kommer hem från skolan.

Lycka till med apelsinfiléandet (tips och beskrivning finns i receptet) och experimenterandet med apelsin i matlagningen!

Faktaruta

Apelsin, citrus sinensis, är en art i familjen vinruteväxter. Den är ett ganska litet träd som blommar flera gånger per år med mycket väldoftande vita blommor vars blad är gröna året om. Apelsinen som vi äter är i själva verket ett bär och klyftorna är fruktblad. Många förädlade sorter saknar frön – det vi kallar kärnor. Plantorna ympas numera på samma sätt som andra fruktträd. Namnet apelsin kommer sig av lågtyskan och betyder kinesiskt äpple. Det latinska namnet betyder kinesisk citrusfrukt. Apelsinen anses ha sitt ursprung i just Kina och bortre Indien och kom till Europa vid slutet av 1400-talet. Apelsin har blivit en viktig och karaktäristisk växt för medelhavsområdet där den odlas i stor omfattning i såväl Spanien som Italien och Israel. I Israel kallas alla apelsiner Jaffa för att ange ursprung, inte sorten. Även Brasilien, Mexiko, Indien, Kina och Iran samt Australien är stora apelsinproducenter och Floridaapelsiner känner vi väl till genom juiceproduktion. Apelsinen äts till största delen som den är, men en hel del blir juice och en del går även till produktion av marmelad. Det finns många apelsinsorter som brukar delas in i blonda apelsiner, dit navelapelsinerna hör som har som en liten miniapelsin i ena änden, respektive blodapelsiner.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

En kommentar

  1. Tack för bra tips! Jag är smått galen i apelsiner och köper dem i perversa mängder så här års. Särskilt blodapelsinerna är ju magiskt goda.
    Tycker fröken Dill

Kommentera