Ingefära

Så här i influensa- och förkylningstider kan det vara väl värt att uppmärksamma ingefäran.

Ingefära är en rot som ursprungligen kommer från Sydostasien och omnämndes redan av Konfucius år 500 f.Kr. Som tur är brukar det finnas färsk ingefära i så gott som alla mataffärer numera. Det är en härlig och nyttig ingrediens. Den är mycket vanlig som krydda i en hel del asiatisk matlagning i så riklig omfattning att den nästan kan liknas vid en ingrediens. Ett väldigt enkelt sätt att använda den på är att hacka en stor bit ingefära, några vitlökar och lite chili efter smak och sedan fräsa hacket i olja, eventuellt med någon lök, t.ex. schalottenlök. Tillsätt strimlad kycklingfilé och/eller färska grönsaker i strimlor (såsom strimlad morot, bönor, sockerärtor, broccoli, paprika, bambuskott, purjolök, vårlök eller vad du nu kan vilja ha). Rör runt medan det steks klart och häll på sojasås strax före servering. Servera gärna med ris.

Att mat och chutney ofta kan innehålla ingefära är väl känt, men den kan även användas i efterrätter. Då brukar oftast den syltade varianten användas. Ingefärsglass är faktiskt överraskande gott. Ett gott och nästan nyttigt godis är chokladdoppad syltad ingefära, som görs på samma sätt som man gör syltade apelsinskal. Skär färsk ingefära i strimlor och koka i sockerlag tills de är mjuka och karamelliserade. Låt svalna lite och doppa dem därefter i smält mörk choklad av god kvalitet. Lägg på smörpapper att stelna.

Åter till förkylning och influensa: för att motverka infektion rekommenderar jag att koka god het dryck på ingefäran. Skala och skiva eller hacka en bit ingefära. Slå på kokande vatten och tillsätt råsocker eller honung efter smak. Pressad citron kan tillsättas om man gillar när det är syrligt. Den heta drycken river gott i halsen och man blir alldeles varm – det skall vara en fantastisk kur mot förkylningar, som kineserna använt i många tusen år. Bra att ta till så fort man börjar känna sig förkyld.

Faktaruta:

Zingiber officinalis, art i familjen ingefärsväxter med ursprung i sydostasien. Jordstammen används i mat som krydda och inom medicinen, som medel mot magåkommor och illamående samt för att främja aptiten. Den är inflammationshämmande och rik på antioxidanter och har rykte om sig sedan antiken att vara ett utmärkt afrodisiakum. I Sverige har vi traditionellt använt ingefäran som en ingrediens i både glögg och pepparkakor – då är det den torkade roten med lite mildare smak som används. Nära släktingar är galangarot, gurkmeja och kardemumma.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

3 Kommentarer

  1. Ingefära är min favorit såväl i matlagning som i bak

  2. Jag skulle behöva få mer tips om hur man kan använda den i bakning. Har smakat fantastiskt god glass gjord på syltad ingefära en gång.
    Vänliga matglada hälsningar
    Katinka

  3. Jag har ett trevligt recept på en rabarber- och äppelkaka med ingefära i. Det kan jag rekommendera! Likaså bara äpple ingefära funkar – det är ju inte direkt rabarbertider nu. Det är också gott att krydda julkolan med ingefära men då den torkade.

Kommentera