Lammstek provencal

Vad är väl mer påskigt än påskalammet? Jag lagar det helst på sydfranskt vis med mycket vitlök och rosmarin – och dessutom gärna både mer örtkryddor och rivet citronskal för extra fräschör.

Till lammsteken kan man välja antingen potatisgratäng eller varför inte ugnstekt rosmarinpotatis, som du hittar här på Katinkas Kitchen. Några goda grönsaker såsom smörsaltiga gröna bönor (haricots verts), ugnsbakade tomater, en fräsch sallad eller vad du känner för blir bra ackompanjemang. Därtill kanske en chèvremousse, fetaoströra eller det soltorkade tomatsmöret som du alla hittar här: http://katinkaskitchen.com/?cat=127 eller i kolumnen bredvid under såser, röror och kryddsmör.

Köp en fin lammstek med eller utan ben. Gör snitt in i den där du sticker in skalade vitlöksklyftor som du skurit på längden så de blir smala och lätta att sticka in.

Blanda pressad eller hackad vitlök med örtkryddor (rosmarin, timjan och eventuellt andra du vill ha) och rivet citronskal. Jag brukar ta skal från 1-2 citroner beroende på storleken på lammsteken samt några tsk torkade örtkryddor eller några msk om du använder färska örtkryddor. Mängden vitlök avgör du själv, men jag tycker inte man ska snåla med den goda smakenJ. Blanda allt med några msk olivolja, salt och peppar så du får en härlig aromatisk blandning som du gnider in lammsteken med.

Stick in en köttermometer i steken och stek i ugnen, gärna i s175 grader för extra saftigt kött tills termometern visar 70 grader. Jag föredrar lammet rosa då det får fin smak och fortfarande är saftigt och gott. Temperaturen fortsätter att stiga efter du tagit ut steken, varför jag helst tar ut den redan vid 70 grader och låter den vila under en bit aluminiumfolie i tio minuter innan den skärs upp. 70-72 grader är rekommendationen för rosa kött, och för genomstekt kött 77 grader. Låt den inte stå för länge – då blir den bara torr.

Överbliven lammstek kan med fördel ätas kall, kanske med påskgratängen du finner receptet till här bredvid, eller på den här länken:   http://katinkaskitchen.com/?p=1850  Eller så gör du en lammcurry med indiska kryddor, tomat och yoghurt.

Bon appétit!

önskar Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera