Enkel bönsallad

Det här är ett nästan löjligt enkelt tillbehör till snart sagt vad som helst; ät som den är till god och nyttig lunch, eller servera med grillat eller stekt kyckling, kött eller fisk. Eller till ugnsbakad lax eller… Otroligt snabblagad och ändå så goood!

Du behöver:

Bönor efter humör och smak (t.ex. cannellini, borlotti, kidney, blackeyed..)

Ruccola

Rödlök

Tomater

Ev. soltorkade tomater

Ev. färsk basilika

Gör så här: 

Dressing: Jag brukar antingen göra det väldigt enkelt med bara balsamvinäger och olivolja, eller göra en fransk salladsdressing på antingen rödvinsvinäger, vitvinsvinäger eller balsamvinäger (se recept nedan). Ett annat alternativ – beroende på vad man vill servera bönsalladen till – är en dressing på citron och olivolja, gärna med vitlök och örter i.

Om du använder torkade bönor, vilket ju är billigare, ska du komma ihåg att blötlägga dem dagen innan och sedan koka dem enligt förpackningens anvisningar. Det är annars smidigt och lätt att hälla upp en burk bönor från burk, även om jag kan fundera på om de verkligen är lika nyttiga..? Hur som helst är det lätt, men glöm inte att skölja dem i kallt vatten i durkslag. Låt dem rinna av lite innan du häller dem i en skål tillsammans med sköljd och torkad ruccola. Du har väl en salladsslunga? Det är den pryl i köket som jag minst anade att jag behövde innan jag fick en! Titta bara på mängden vatten man slungar bort från salladsbladen så förstår man hela vitsen med salladsslungan! Blanda ner hackade tomater, strimlad rödlök och ev. soltorkade tomater som blötlagts och skurits i bitar. Blanda i dressingen du valt och låt stå lite innan servering för att låta smakerna blandas.

Om det är barn med i middagssällskapet brukar jag ibland göra en egen skål till dem utan rödlöken, alternativt lägga rödlöken i en separat skål för alla hugade att ta av.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera