Ceviche på lax à la Suecia

Ceviche på lax på svenskt vis – med svenska smaker är en rätt inspirerad av det sydamerikanska sättet att servera fisk på där den marineras i citron- eller limejuice och smaksätts med chili.

När fisken marineras i citrusjuice blir det lite som med vår gravade lax, men en mer frisksmakande snabbversion, eftersom fisken inte är tillagad men heller inte längre rå i egentlig mening. Detta kommer sig av att en kemisk process äger rum med hjälp av syran i citronen eller limen vilket gör fiskköttet fastare och ljusare.

Här har jag gjort en version med svenska smaker som jag serverade på en middag i Italien i somras. Jag hade fått hjälp av Lisa Elmqvist i Saluhallen med den färskaste laxen och nyfångade torsken (som blev en uppskattad huvudrätt). Till förrätten hade jag även tagit med svensk dill, gurka och forellrom. Fisken som jag fryst in samma kväll den fiskats var tillsammans med forellrom inpackad med isgelé i tidningspapper i plastpåsar i resväskan och fisken var fortfarande halvfrusen då vi kom fram! En sak jag inte tog med till Italien var citroner – deras ljuvliga solmogna citroner gör mig alltid lika lycklig.

Du behöver:

Färsk lax som ev. har frusits över natten för att säkerställa att inga parasiter finns kvar

Citroner och/eller lime, den pressade saften och ev. lite finrivet skal

Dill, i små vackra vippor

Gurka, skuren i små tärningar efter att mittpartiet rensats bort (se bilden här bredvid)

en liten bit finriven färsk ingefära

vårlök, finstrimlad (ta inte för mycket – det ska inte vara en dominerande smak, utan bara ge en fräsch touche)

Forellrom, en sked per portion

Olivolja, en god kvalitet

Salt och peppar – gärna vitpeppar

Gör så här:

Dagen innan du skall tillaga denna ganska lättlagade men raffinerade förrätt köper du fin färsk lax och fryser in den över natten. Du kan sedan ta fram den nästa morgon och lägga den i kylen så har den sannolikt tinat till kvällen då du ska använda den. Skär laxen i kuber som du lägger i en skål och ställer kallt så länge. Pressa citron, och lime – om du vill ha det också. Jag brukar tycka det är gott att ha i lite finrivet citronskal också, förutsatt att citronen är fin i skalet och gärna ekologisk. Tvätta alltid skalet noga. Skär gurkan först på längden, gröp ur kärnhuset med en sked så du får kvar den fasta delen av gurkan. Skär den i små fina kuber, ungefär lika stora som forellromskornen. Plocka små fina vippor av dillen och lägg i en liten hög.

Ett tag innan serveringen tar du fram laxkuberna och häller citronsaften över dem för att marinera ett tag. Smaka av med salt. Du ser hur de ändrar färg. Det är viktigt att de inte får ligga alltför länge i citronsaften för laxen hårdnar och blir helt vit och lite tråkig då. Dags att montera i portionsskålar. Jag gillar att servera den här rätten i vida champagneglas eller couper, så man riktigt kan se den vackra laxen med sina tillbehör. Lägg lax i botten, strö gurka och dillvippor över, toppa med forellrom och avsluta med ett tag på pepparkvarnen och några stänk av en riktigt god olivolja. Lägg en dillvippa överst och det är dags att servera.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera