Söndagsmorgon med scones

Få saker är väl så klassiska för slö helgmorgon eller eftermiddag som hembakade scones.

Söndagmorgon och dottern ställer sig i köket och bakar scones – bullar upp med marmelader, ost, smör. Underbara dofter av nybakat sprider sig och söndagen kan börja. – Nåväl, det här var ju några år sedan när dottern fortfarande bodde hemma, och att sonen skulle göra detsamma väntar jag på..:) Men gott är det med scones och det går fort – jag kanske gör dem själv.

Du behöver:

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

50 g kallt smör, skuret i kuber

1½ dl mjölk eller filmjölk (eller gräddmjölk)

Gör så här: 

Scones bakas i ganska hög ugnsvärme så börja med att sätta
på ugnen på 250 grader.

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke eller lägg det i en matberedare. Tillsätt smöret, finfördela eller kör några varv med matberedaren så smöret blir smuligt i mjölet. Häll i vätskan och arbeta snabbt ihop till en deg. Degar (eller smeter) som innehåller bakpulver ska inte arbetas länge). Dela degen i två delar och platta ut till kakor som är ca 2 cm tjocka som du lägger på smord plåt eller ännu hellre på bakplåtspapper. Nagga i degen så du får ett mönster och dessutom delar av den i fyra delar (se bilden).

Grädda i mitten av ugnen om du har elugn, högst upp i gasugn, i ca 10 minuter tills de blivit gyllenbruna och genomgräddade. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

En kommentar

  1. Mmm, scones till frukost ska jag satsa på när några av arbetskompisarna kommer till landet på fredag/lördag.
    Hälsningar från fröken Dill

Kommentera