Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Buljong

Vad är det egentligen för skillnad på buljong och fond?

Jo, det är i grund och botten samma sak, men en fond är en koncentrerad buljong. Numera kan vi hitta fonder på flaska för att snabbt få till smak i såser och grytor. Men visst är det skillnad på den köpta – vare sig den är i kubform eller på flaska – och den hemgjorda som är kokad från grunden med fina råvaror. Det första man märker är att de färdiga man köper i kub eller flaska ofta är väldigt salta. Och innan den hemlige kocken avslöjade för oss alla hur glutamat tillsätts både här och där av livsmedelsindustrin så innehöll de flesta buljongtärningar och fond på flaska just glutamat. Efter glutamatdebatten blir glutamattillsatsen som väl är mindre och mindre, och vi kan hoppas att det försvinner helt. Jag har just för att undvika glutamat sedan åratal köpt mina buljongtärningar på hälsokostaffärer, där jag hittar vegetabilisk buljongtärning utan glutamat, som jag tycker har en trevligare smak. Ofta har jag använt den i stället för även kycklingbuljong – även om jag gärna skulle vilja hinna med att koka all buljong själv så blir det aldrig riktigt så i praktiken. En sak som jag däremot gör då och då är att använda räkskalen som blir över till att koka en härlig mustig räkfond. På liknande sätt kan man ta tillvara skrovet efter en grillad eller kokt kyckling för att koka en härligt mustig buljong att frysa in och plocka fram vid tillfälle för en riktigt god bas i en soppa eller gryta. Eller varför inte servera buljongen som den är – blongsoppa, som sonen kallade det för när han var 2-3 år. I kolumnen här till höger hittar du även recept till thailändsk kycklingbuljong, som är lite annorlunda kryddad och riktigt god att göra en värmande thailändsk kycklingsoppa på så här i vinterkylan.

Fonden på flaska, eller en bra kub som inte är så salt, är ändå väldigt praktisk att använda i pastasåser eller grytor och andra såser, till exempel i busenkel och riktigt god köttfärssås. Och jag använder alltid någon sådan färdig fond eller buljong i min trattkantarellsoppa eller –sås som jag serverar till pasta som en egen rätt eller tillsammans med något gott stekt kött. Du finner alla recepten på www.hd.se/mat och i kolumnen här bredvid.


Mustiga recept:

(länkar kommer framöver – jobbar på det!)

Räkfond

Kycklingbuljong

Köttfärssås – Katinkas oslagbart goda och snabba

Thailändsk kycklingbuljong och Tom ka gai (thailändsk kycklingsoppa)

Trattkantarellsoppa

Trattkantarellsås till pasta


Lycka till med buljongkoken!

önskar Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com
 

 

1 Comment to “Buljong”

  1. Josefin says:

    Vilken underbar hemsida. Härliga färger, tillgänglig och proffsig! Här kommer jag att hänga många gånger när arbetet blir övermäktigt trist! /Josefin

Leave a Reply