Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Blåbärssufflé

Soufflé, eller sufflé, brukar jag kalla för kungen bland efterrätter, inte helt utan anledning…

Här har jag utgått från ett trevligt recept som publicerades i DN för några år sedan. Efter eget huvud och provlagning har jag justerat receptet något, och serverar ofta denna soufflé gjord på blåbär – som alltid gör stor succé. Den går även utmärkt att göra med annan smaksättning såsom till exempel hallon, rabarber, passionsfrukt, apelsin eller klassikern katrinplommon.

Föredömligt enkel men raffinerad efterrätt som går utmärkt att göra i förväg så den står och väntar i kylen eller till och med i frysen på tillagning precis innan servering till de glada gästerna.

Du behöver till ca 6 personer:2151441

smör och strösocker till formarna

Till kompotten för suffléerna:

1½ dl blåbär (frysta går bra!)

2 msk socker

½ dl vatten

ytterligare 1 msk socker

½ dl vatten + 1½ msk potatismjöl

Till marängsmeten:

3 äggvitor

några droppar citronsaft

1 msk socker

Rårörd kompott att servera till:

1½ dl blåbär (frysta eller färska – beroende på säsong)

½ dl hallon (se ovan)

2-3 msk socker (smaka av!)2151442

Vaniljgrädde:

2-3 dl vispgrädde

inkråmet av en halv vaniljstång eller en halv tsk vaniljkorn från burk, alternativt äkta vaniljsocker

1 msk socker, men om du använder äkta vaniljsocker behövs räcker det nog.2151443

Gör så här:

Koka upp blåbären med 2 msk socker och ½ dl vatten. Mixa till en slät puré med stavmixer. Koka därefter åter upp purén med en msk socker till.  Blanda potatismjöl med ½ dl vatten, häll över purén under omrörning. Koka upp och låt blåbärskrämen svalna. Den blir ganska tjock, men det är helt okej.

Vispa äggvitorna till styvt skum tillsammans med 1 msk socker och några droppar citronsaft, som hjälper till så vitorna styvnar till fast skum.2151445

Vispa ner hälften av äggviteskummet i blåbärskompotten och rör försiktigt till en jämn massa. Vänd därefter ner resten av äggviteskummet med hjälp av en slickepott. Arbeta från mitten och mot kanterna medan du snurrar skålen så vänder du ihop det 2151447medan luften behålls i blandningen tills massan har blandats till en jämn smet.

Smörj formarna med smör och häll strösocker i dem och snurra runt så att kanterna och botten är helt täckta. Häll i soufflémassan i formarna så att når till kanten. Du kan använda keramikformar med rak kant eller rent av glas med rak kant, om du vet att de tål ugnsvärme. Det finns även särskilda souffléformar.

Ställ formarna i kylen eller rentav i frysen om du inte ska grädda dem direkt.

Inför servering ställer du dem i 175 grader i ugnen i ca 8 minuter. Om du har gasugn ska de stå högst upp. De kommer att pösa upp, så ta höjd för det.2151448

Rårör hallon och blåbär med ett gott rårörsocker och lite äkta vanilj.

Lösvispa grädden med vaniljfrön och en liten sked finkornigt eller malt råsocker eller äkta vaniljsocker.

När de uppösta souffléerna tas ur ugnen ställer du dem på fat och siktar florsocker över (lägg lite florsocker i en tesil eller liknande och skaka över, så blir vackert både på toppen av souffléerna och på tallriken. Servera kompotten och den lösvispade vaniljgrädden vid sidan av – antingen i en stor skål som skickas runt bordet, eller i små skålar tillsammans med varje souffléportion. Skär en skåra i soufflén och lägg i både den lösvispade grädden och kompotten. En garanterad efterrättssuccé som både barn och vuxna älskar! Fyll på med kompott och grädde allt eftersom ni äter er ner i den fluffiga soufflén. Ett härligt dessertvin till, som en sauternes, är inte helt fel.

Du kan självklart byta ut blåbären mot någon annan smak; hallon, passionsfrukt, rabarber är några härliga förslag. Eftersom man har potatismjöl i som reder fruktkompotten får soufflén stadga och håller formen fantastiskt bra. Jag tycker att just det faktum att man serverar lösvispad grädde och någon kompott i den varma soufflén vid bordet gör hela efterrätten. Man kan även servera en kula vaniljglass, eller annan glass eller sorbet att smälta ner i soufflén – med eller utan någon matchande kompott.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com2151449

www.katinkaskitchen.com2151451

 

Leave a Reply