Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Katinkas trattkantarell-sås till pasta

Den här såsen liknar trattkantarellsoppan, men är lite mer koncentrerad och som pricken över i har den finstrimlad vårlök.

Såsen går även utmärkt att servera till något gott kött eller kyckling, eller lax.

Vårlök, eller sticklök som den kanske egentligen heter, brukar användas i asiatisk matlagning men finns allt oftare i våra vanliga butiker. Häromveckan såg jag den i en affär saluföras under namnet vinterlök! Den ser ut som en liten späd purjolök, men har en mer intensiv smak som är väldigt trevlig och verkligen ”gör” den här rätten. Självklart kan du utesluta vårlöken (eller vad den nu kan kallas..) men den ger trots allt ett extra sting som blir riktigt lyckat tillsammans med den grovrivna parmesanosten.

Du behöver:

Torkade trattkantareller, ca 1-2 dl torkade (ta lämplig mängd efter tycke oc

h smak – tänk på att de sväller när de blötlagts) – blötlagda i hett vatten i ca 20 minuter

1-2 schalottenlökar, finhackad

2-3 msk smör

½ dl vitt vin (eller 2 msk torr vermouth eller sherry)

2 dl Grädde

Köttbuljong eller –fond eller vilt- och kantarellfond eller liknande

Ev. lite vatten att späda med

Ev. en halv tsk dijonsenap

Svart- och vitpeppar, nymald

Pasta – jag brukar ofta ta tagliatelle

Parmesanost, grovriven

Vårlök, finstrimlad

Lite flingsalt vid servering

Gör så här: 

Smula ner trattkantarellerna i en bunke. Koka upp vatten och häll över trattisarna så de täcks lite drygt. Låt stå och svälla och mjukna i ca 20 minuter. Släng inte bort vattnet! – det ska du använda för smakens skull.

Fräs den finhackade schalottenlöken i smöret över låg värme så löken bara mjuknar, men absolut inte tar färg. Häll på vinet och öka värmen. Låt puttra ihop lite – i synnerhet om du använder vitt vin. Häll på trattkantarellerna och spadet och låt koka ihop lite till. Tillsätt buljongen eller fonden. Häll på grädden och låt puttra ihop över svag värme. Smaka av med nymald peppar (jag brukar ta både svart och vit) och gärna lite dijonsenap.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen – koka den gärna al dente, på italienskt vis så den har en liten kärna fortfarande. Då klarar den av att ligga i såsen utan att gegga ihop helt, förutom att det blir gott. Häll av pastavattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen, eller i en serveringsskål. Häll trattkantarellsåsen över och strö vårlöken över tillsammans med grovriven parmesanost. Lite flingsalt och några tag på pepparkvarnen över och så är det dags att servera direkt. Jag brukar faktiskt ofta lägga upp direkt på tallrikar efter att jag blandat ihop pastan med såsen och strö vårlöken och parmesanen direkt över varje tallrik – vackert och alldeles underbart gott.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


1 Comment to “Katinkas trattkantarell-sås till pasta”

  1. Lotta Hogsved says:

    Låter ljuvligt, måste testa!
    Kram Lotta

Leave a Reply