Mer helg – mer god mat

Helgerna duggar tätt, och därmed middagarna med släkt och vänner. Nu är det dags för Trettondagshelgen, som i Spanien och andra katolska länder firas som Los Reyes – de tre kungarna som kom till Jesusbarnet med gåvor.

Efter jul- och nyårshelgerna kan det vara gott med något festligt som ändå är ganska lättlagat. Här kommer därför några gamla favoriter i en härlig blandning att välja från. Den som känner för en mustig och lättlagad gryta väljer den sydfranska med lamm och bönor eller den romerska kycklingen.

På lammtemat finns även en ljuvlig och väldigt lättlagad lammfilé som i Rom med cocktailtomater och ruccola. Lammstek är lätt och gott att göra om det är många gäster runt bordet. Och vill man ha hetare asiatiska smaker finns det kycklingspett satay med en jordnötssås som har både hetta, syra och sötma i fin balans.

Om inte oxfilé stod på bordet vid nyår kan med fördel den möra marinerade oxfilén rekommenderas – raffinerad till flera gäster, serverad med sin underbara sås med marinaden som bas.

Efter den myckna julmaten kan det vara befriande med en lättare fiskrätt. Här finns både en plattfiskfilé fylld med ruccolapesto och lättrimmad torskfilé eller torskrygg som smälter i munnen. Ett annat fräscht och lättlagat alternativ är en mustig fiskgryta, kanske serverad med aïoli, eller ännu enklare bara en crème fraîche blandad med saffran och en gnutta vitlök.

Eller varför inte göra barnens och ungdomarnas favorit hemgjord pizza – härligt att samlas kring, vare sig man är stor eller liten, och dekorera sin egen pizza efter egen smak.

Förrätt kanske bara består av plock liknande tapas – parmaskinka, långsamrostade tomater, olivröra eller andra goda röror med ett gott bröd. Den som vill vara mer avancerad kan göra den svenska laxcevichen som ger ett imponerande resultat med små medel. Du finner fler tips under rubrikerna förrätter eller tapas i kolumnen till höger eller på de här direktlänkarna http://katinkaskitchen.com/?cat=94    http://katinkaskitchen.com/?cat=72:

Efterrätt då? Gå in under rubriken efterrätter här på Katinkas Kitchen och låt dig inspireras av chokladmousse, äppelkakor, inkokta päron, chokladkakor, pannacotta, sufflé och mycket mer. Eller helt enkelt en café liégois – en espresso hälld över en kula god vaniljglass. Du kan även gå in på denna länk till efterrätterna: http://katinkaskitchen.com/?cat=71

Jag önskar dig kära läsare mycket glädje i köket och kring bordet. Trevlig helg!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera