Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Soppor för vintern och februari!

IMG_0175

På det nya året när vardagen återvänder så gott det nu går i dessa pandemitider, är det många som vill äta nyttigare. Och det fortsätter i februari just detta år då många arbetar hemifrån. Jag vill slå ett slag för goda soppor; värmande, lättlagade och alldeles utmärkt mat till vardags. Och inte bara då, utan även på helgen och vid lite festligare tillfällen kan en soppa passa utmärkt, kanske som förrätt vid en större middag – eller som huvudrätt vid en hjärtlig middag där man samlas kringIMG_0534 en härlig stor soppgryta.

Några av mina favoriter: Potatis- och purjolökssoppa, sellerisoppa delikat smaksatt med lite vitt vin, 401809_656002087758687_558526223_njordärtskockssoppa med fin smak av schalottenlök och vitt vin, morotssoppa med ingefära och apelsin, soppa på rostade rotfrukter, IMG_0514trattkantarellsoppa, mustig fisksoppa, potatis- och löksoppa med chèvre, soppa på rostade tomater, len grönsakssoppa och så de ljuvliga skaldjursbisquerna som lätt svängs ihop av fond du kanske kokade på helgernas festliga skaldjur. Om du har grönkål kvar gör du med fördel en mustig grönkålssoppa med ägg. IMG_0408

En del av sopporna låter sig serveras rakt upp och ner, kanske med ett gott bröd att bryta till. Andra kan man piffa upp med aïoli eller bara en enkel snabbversion där du blandar crème fraîche med vitlök och kanske lite saffran. Chèvreröran är ochså god att servera i t.ex. tomatsoppan – eller att bre på brödet till soppan. Till festligare tillfällen kan man dekorera sopptallrikarna både vackert och läckert. Under posten såser, röror och kryddsmör i kolumnen till höger kan du finna mer tips och inspiration. Och sopporna hittar du i kategorin soppor i samma kolumn.

Mycket glädje i soppköket önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply