Fänkål à la Grecque

Det här receptet borde egentligen heta Grönsaker à la Grecque, eller legumes à la Grecques, som ursprungsreceptet heter på franska (med det betyder grönsaker på grekiskt vis).

Det är ett traditionellt sätt att tillaga grönsaker, och lämpar sig för många olika grönsaker året om, allt efter tillgång och säsong. Grönsakerna kokas i en mustig buljong, lyfts därefter ur buljongen som kokas ihop och blir underbart fyllig varefter grönsakerna får svalna i buljongen. Vid servering kan man ringla lite extra olivolja över. Här är det som sagt fänkål som blir delikat tillagad på det här viset, men det passar även med selleri, endiver, purjolök, lök, paprika, champignoner… Rätten passar lika bra som tillbehör vid en måltid, på en härlig buffé eller som enkel efterrätt med ett gott bröd att doppa i den goda marinaden – kanske även med någon god lufttorkad skinka.

Du behöver för ca ½ kg grönsaker:

5 dl vatten

1 dl olivolja

Saften från en citron

1-2 schalottenlökar, finhackade

några stjälkar persilja

gärna en bit selleristjälk

1/4 tsk fänkålsfrön

några kvistar färsk timjan eller ½ tsk torkad timjan

ca 8 korianderfrön

2-3 fänkålsstånd, skurna på längden i fyra delar

Gör så här: 

Koka upp alla ingredienser till lagen och låt sjuda ett tag innan du lägger i grönsakerna (i det här fallet fänkålen skuren längs med i ”klyftor” så de fortfarande håller ihop vid basen – annars faller de isär vid kokningen). Låt sjuda ca 30 minuter tills grönsakerna blivit mjuka men inte för kokta. Jag tycker det är gott när det fortfarande finns ett visst stuns i dem, utan att de är för mjuka. Lyft upp de färdigkokta grönsakerna och lägg på ett djupt fat eller en lämplig serveringsskål. Koka ihop buljongen till en  knapp tredjedel. Häll den över grönsakerna och ställ att svalna.

Den här rätten går utmärkt att laga någon dag i förväg och låta stå svalt över natten i sin lag. Vid servering ringlar du lite extra olivolja över och strö gärna över finhackade kryddörter. På bilden är det slätbladig persilja och vippor från själva fänkålen (inte dill). Servera som tillbehör till stekt eller grillat kött, fisk, kyckling eller som en enkel och underbar förrätt med ett gott bröd att doppa i.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com#blogg100

Kommentera