Chokladmousse med hallon

Det här receptet är mycket enkelt och har den goda fördelen att moussen inte skär sig, eftersom den inte innehåller grädde. Du lagar den snabbt även en fredagskväll före maten, ställer den svalt att vila medan huvudrätten serveras.

Receptet är lagom till 4 personer, eller 6 små portioner.

Du behöver:

100 gram mörk choklad av god kvalitet (såsom Lindt – här gärna den mörka med havssalt)

3 äggvitor (några droppar citron för att vitorna lättare ska styvna och en knivsudd salt)

1-2 msk strösocker – som jag har i sockret när vispar

2 äggulor

1 paket hallon

ca 2 msk socker

Gör så här:

Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en tjockbottnad kastrull.  Ställ den på lägsta värmen på spisen. Passa och rör hela tiden så den bara smälter men det inte blir för varmt.

Rårör hallonen med socker. Om hallonen är frysta kan du lägga dem i en kastrull med sockret och värma på så de tinar, varefter de tas av från värmen och får svalna.

Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna med sockret och gärna någon droppe citronsaft och lite salt till ett ganska fast skum, men som fortfarande är krämigt.

Ta den smälta chokladen  från värmen, ställ den att svalna ett litet tag och rör ner äggulorna.

Rör ner hälften av vitorna i chokladsmeten. Rör runt så blandas ordentligt. Vänd därefter ner resten.

Fördela hallonkompott i vackra glas, kupor eller koppar, fyll på med chokladmoussen och avsluta med en dekorativ hallon. Är det hallonsäsong är det vackert att dekorera med några färska hallon. Täck med plastfolie och låt stå kallt/svalt i minst en halvtimme innan servering.

Om man vill kan moussen smaksättas med någon likör eller sprit – rom eller någon smaksatt vodka såsom vanilj eller hallon kan passa till den här versionen av chokladmoussen.

Servera och njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera