Sri Lankan celebration with traditional food

Igår var jag en god hustru och följde med min man till Sri Lankas nationaldagsfirande på ambassaden här i Stockholm. Företrädare för samtliga religioner på ön höll sina religiösa riter för att be om fortsatt fred och välstånd innan vi fick se en film om Sri Lankas historia och ta del av en traditionell buffé.

Jag har ju aldrig varit på Sri Lanka även om jag längtar dit, verkar vara fantastiskt vackert, men också för att ta del av de härliga kryddorna för att inte säga de underbara teerna! Självklart passade jag på att lära mig något om maten när jag ändå var på plats.

Det bjöds på sticky rice som serverades med en härlig starksyrlig relish (som jag först tog för mycket av i tron att det var en gryta…). Därtill ett antal bakelser/kakor gjorda på kokos, jordnötter eller om det var cashew, och någon kaka som jag tror var gjord på vallmofrön. Ja, ja som ni förstår var det mest gissningar från min sida och jag hade gärna velat veta mer men det är alltid lika spännande att pröva nytt. I tillägg fick vi sandwiches men med lite mer spännande fyllning än vad engelsmännen trycker in i sina. Att just sandwiches är det som blir kvar av brittisk kolonialmakt säger en del om britternas övriga matlagning, ha ha.

Drycken till? – Te såklart!

Jag pratade bland annat med Mahinda Peduru-Aratchi som sedan 25 år tillbaka importerar te och kryddor till Sverige och saluför dem i sin butik på Söder, Lanka Te- & kryddimport på Ringvägen 143. Jag älskar indisk-asiatiska kryddor och minns livligt kryddmarknaderna jag besökt i New Delhi. Av Mahinda fick jag höra att Kina numera är den största producenten av gurkmeja(!) och ser fram emot ett besök i hans butik. www.lankate.se

Med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

En kommentar

  1. Katinka,
    mycket trevligt reportage.
    Leif

Kommentera