Dulce de leche

Det här är något som nog de flesta här känner till genom Häagen-Dazs goda glass med smak ”dulce de leche”. Som ni märkt i glassen är det en sorts kolasås, men som inte görs så som vi är vana vid att göra kolasås. Här tar man koncentrerad kondenserad sötad mjölk och låter den koka ihop till en underbar tjock kolasås genom att helt enkelt ställa ner hela konservburken i en kastrull kokande vatten och låta den koka där i två timmar för en tjock kolasås. Vill du ha lösare sås rekommenderar jag 1-1½ timmes kokning.

Kolasåsen använder man sedan i allehanda efterrätter, kakor och bakverk eller bara som kolasås till glass eller annat. Denna ljuvliga sås används i såväl spansk och latinsk matlagning som i arabländer, men där har den något annat namn jag inte känner till. Någon som vet? En av de godaste efterrätter jag någonsin ätit var för länge sedan i Istanbul. Det var färska fikon, skurna i klyftor men så fikonet fortfarande höll ihop längst ner, som låg i en ljuvlig lätt kolasås. Det var dulce de leche, men som kokats ganska kort tid så inte blivit lika kolatjock utan bara som en simmig lätt gräddig kolasmakande sås som också fick smak av fikonen. Underbart!

Jag brukar försöka köpa med mig lite dulce de leche till barnen när jag kan, eftersom jag inte funnit det i Sverige. Men jag har nu fått reda på att det säljs på någon affär i Kista där de verkar ha många bra saker över huvud taget.

Dags att börja experimentera med dulce de leche i efterrättsköket!

Med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera