Grön ärtsoppa med mynta

Jag gillar verkligen att snabbt svänga ihop en soppa på en vardagskväll när det är lite småkyligt ute, smårossligt i halsen och tiden är knapp. Det är både snabbt, enkelt och blir väldigt gott.

Gröna ärtor är alltid praktiskt och lätt att ha i frysen, och smaksatta med mynta kan de på nolltid förvandlas till en ljuvligt vårgrön soppa med finstämd, lite spännande smak. Den passar med sin färg även utmärkt som en förrätt i påsktider. Servera gärna med ett gott bröd.

Du behöver för 4 personer:

600 gram frysta gröna ärtor

1-2 schalottenlökar eller 1 liten gul lök

en klick smör eller olja till stekning

7 dl buljong (jag brukar ta grönsaksbuljong)

Mynta (torkad går bra)

vitpeppar och salt

Gör så här:

Koka upp vatten med buljong enligt anvisning på buljongen. Du kan ta antingen en buljongtärning (eg. för ½ liter vatten) eller två stycken beroende på hur mycket buljongsmak du vill ha. Är du osäker kan du börja med en och tillsätta mer senare för mer smak.

Under tiden buljongen kokar upp steker du den hackade löken i smör. Eller så börjar du med att steka löken och häller på vatten och buljong därefter. Jag brukar ta vatten från vattenkokaren så går det fort.

Lägg i ärtorna och låt koka upp och bara koka några minuter så smakerna blandas. Krydda med myntan, det brukar gå åt i vart fall ½ tsk torkad mynta. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en stor mixer. Se då upp med övertrycket när vätskan är varm. Smaka av med salt och vitpeppar.

Jag gillar att servera den så här, ärtgrön och fräsch, men den som vill kan reda av soppan med en skvätt grädde eller crème fraîche. Man kan även servera soppan med en klick crème fraîche som kryddats med lite citronskal, peppar och en klick färska räkor för en festligare variant.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

En kommentar

  1. Hej, Jag bruka kolla på din blogg, den är jätte snygg, stilren, professionell. hejar på dig 😀

Kommentera