Omelette nature med tomatsallad

Eftersom det fortfarande är sportlov för många föreslår jag en härligt enkel söndagsbrunch. Gör en enkel omelett och servera den med en tomatsallad, gärna överströdd med fetaost.

Omelette nature är franska för en enkel ren omelett. Jag gillar att göra den på det franska viset så den blir krämig i mitten.

På min fetaost brukar jag ha den fantastiska kryddan sumac, som jag ska skriva om någon annan gång. Det är en syrlig krydda från mellanöstern, som jag tror har sitt ursprung i det iranska fantastiska köket. Den som inte har sumac tar någon god örtkrydda, färsk eller torkad och ringlar olivolja över.

Först några ord om omelett: en av de enklaste, snabbaste rätter man kan laga – men inte helt lätt i början. Jag som lagat mat sedan jag var tolv år hade länge väldigt svårt att få till en fin omelett. Det var först när jag bodde i Spanien ett tag i 20-årsåldern som jag fick lära mig hur man kan göra en god omelett. Detta recept tycker jag ger en härligt krämig och faktiskt lättlagad omelett, när man väl lärt sig knepen.

Jag föredrar att göra omeletter portionsvis. Den hungrige tar tre ägg per person.

Du behöver per person:

2 ägg

2 små msk vatten

salt, eller ännu hellre ett gott örtsalt såsom Herbamare eller Trocomare örtsalt

Gör så här: 

Knäck äggen i en liten skål, tillsätt vattnet och vispa försiktigt med en gaffel. Här är det viktigt att äggvitorna och gulor blandas, men utan att förlora den lite sega sammanhängande konsistensen. Vispar man för mycket blir det snarare basen till äggröra – då håller inte omeletten ihop. Personligen föredrar jag i varje givet läge vatten framför mjölk. Återigen tycker jag att mjölk (eller ännu hellre grädde) ger basen till en fin äggröra. Men nu är det omelett vi ska göra!

Hetta upp en bra stekpanna – själv använder jag gjutjärnspanna, men ta den panna du föredrar och som du vet är bra att steka i. Se till att pannan blir riktigt varm innan du har i stekfettet. Jag brukar alltid använda olivolja, men den som vill kan även ta smör.  Om man använder bara smör måste det vara klarat smör, annars fälls mjölkpartiklarna ut och bränns i botten av pannan, men genom att blanda med olja undviker man det.

När pannan är varm och oljan ryker lätt, eller smöret slutat fräsa utan att ha bränts, häller du i de lättvispade äggen och drar genast ner värmen till låg värme. Det ska fräsa och bubbla till när du häller i äggsmeten. Lyft omeletten med gaffeln både vid kanterna och i mitten, så att ägg som ännu inte stelnat rinner till botten för att stelna i den varma pannan. Det går ganska fort att steka omeletten när man börjar med varm panna. Krydda gärna med lite vitpeppar.  Jag tycker det passar väldigt bra med timjan i, och eventuellt lite fårost. När omeletten fortfarande är krämig i mitten utan att vara rinnig, men inte blivit brun på ytan häller du upp den på tallriken så den viks på mitten och läggs dubbelvikt som en halvmåne. Strö salt eller örtsalt över. Det är både gott och vackert att ringla olivolja över precis innan du serverar den rykande het direkt från spisen. Mina omeletter får alltid en dust Trocomare örtsalt över sig. En omelett ska inte vänta på dig – den kan gästerna gärna vänta på vid bordet och få sin nystekta omelett direkt från pannan då den fortfarande är rykande varm och samtidigt krämig och fin inuti.

Lycka till i omelettköket och Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera