Spaghetti snabbt snabbt på Katinkas vis

Det här är ytterligare en väldigt enkel och klassisk italiensk pastarätt som jag lagat i alla år, eftersom jag tycker att det blir såå gott med pastan al dente och de färska coctailtomaterna som värmts i olivoljan med vitlök. Nu har jag lärt mig att rätten kallas spaghetti snabbt snabbt, spaghetti sciuè sciuè på italienska, genom den underbara kokboken Una Bella Spaghettata skriven av Nikko Amandonico som jag redan skrivit om att jag älskar och lusläst.

Det här är ett lätt och smidigt sätt att få sommarkänsla året om tack vare de ganska fina coctailtomaterna vi kan finna i affärerna även vintertid numera.  Alla som varit i syditalien på vintern vet att det är de små cocktailtomaterna som klänger sig fast på tomatrankorna sent in i vinterkylan. Och färsk basilika hittar vi glädjande nog numera i mataffärerna, liksom goda olivoljor. Här har du en otroligt lättlagad härlig tisdagspasta.

Rätten passar också utmärkt som en härlig lättlagad lunch, och till och med i små portioner som en ljuvlig förrätt.

Du behöver för 4 personer:

Förfäras inte över att det ser lite ut på bilderna, det var till en lunch för två personer:)

100 gram spaghetti per person (eller mer för den hungrige)

2 pkt (ca 500 gram) fina coctailtomater (jag gillar särskilt de plommonformade små röda), skurna i halvor

2-3 vitlöksklyftor, skalad, skurna på längden och tunt skivade

½-1 röd chili, skivad (anpassa mängden efter hetta och dina smaklökar, ta bort vener och kärnor för mindre hetta – här tycker jag att det ska vara en mild chilismak som ger mer arom än hetta)

knappt 1 dl olivolja

Helst även färsk basilika – en näve hackad och ev. en liten vacker vippa per person för dekoration

ev. svartpeppar nymalen

Så här gör du:

Sätt på en stor kastrull med pastavattnet. Salta det först när vattnet kokar. Lägg i spaghettin och se till att det fortsätter att koka ganska kraftigt utan att skvätta för mycket. Nikko skriver att pastan ska läggas i som ett knippe i mitten av kastrullen för att sedan släppas ut som en spiral mot kanterna. Då är det lätt att snabbt peta ner spaghettistråna i det kokande vattnet, röra runt och låta pastan koka utan att den klibbar ihop.

Under tiden och vid sidan av att du kokar upp vatten och kokar pastan skivar du vitlöken och chilin och delar tomaterna i halvor. Använder du lite större tomater delar du dem i kvartar eller mindre bitar.2045568

När pastan är nästan klar sätter du igång med såsen. Den går fort och tomaterna blir för mjuka om såsen får vänta för länge på pastan så lite tajming är på sin plats här. Häll oljan i en stekpanna med lite högre kanter, jag gör gärna sådana här såser i en teflonpanna med högre kanter (annars tycker jag teflonpannor är ganska värdelösa för stekning). Stek vitlöken på ganska svag värme så den inte bränns. Lägg i chilin och låt steka ett litet tag. Lägg i tomaterna, höj värmen låt steka under försiktig omrörning så tomaterna inte går sönder. Dra såsen av värmen, lägg i en näve basilikablad som du hackat eller rivit sönder. Fortsätt direkt med spaghettin enligt nedan.

När pastan är klar, d.v.s. verkligen al dente (!) häller du av den i ett durkslag. Tänk på att pastan fortsätter att mjukna efter kokning och att även såsen gör den mjukare. Det brukar därför vara idé att ta pastan innan du tror att den är klar. Om du följer anvisningarna på paketet brukar man behöva korta ner koktiden med några minuter för att få ett bra äktitalienskt resultat. Lägg den avrunna pastan direkt ner i såsen i pannan och rör runt ordentligt. Enligt italienarna ska den röras runt i vart fall i en minut så att såsen blandar sig väl med pastan och varje spaghettistrå är täckt av sås, precis som Nikko skriver i Una Bella Spaghettata. Jag har alltid gjort så men följer det än mer slaviskt nu och ses stå och sno runt pastan i såsen med en slev och en kökstång innan servering. Till den här rätten serverar jag gärna prosciutto och kanske ett fat med goda ostar tillsammans med något gott bröd. Jag brukar servera den utan vare sig salt, peppar, parmesan eller annan ost i rätten eftersom jag tycker att tomaternas smak och sötma ska komma fram tillsammans med den mjälla vitlöken, basilikan och aromen från chilin.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!2045568

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera