Våffeldagen

Det sägs att våffeldagen kommer sig av en missuppfattning av Vår fru-dagen, Jungfru Marie Bebådelsedag. Det var den dag då hon fick reda på av ärkeängeln Gabriel att hon var gravid med Jesusbarnet.

Hur det än ligger till med uppkomsten av våffeldagen tycker jag att det är en utmärkt dag att laga härligt frasiga våfflor på som brukar gå hem hos både stora och små. och med det underbara vårvädret vi har ser det ut att bli både våffligt och vårigt.

Efter att ha prövat många olika recept har jag fastnat för Hirams gamla klassiker som jag med vördnad förmedlar till mina läsare. Hon har två varianter, och jag har trots mitt initiala motstånd fastnat för det receptet som har jäst i sig.

Jag har även för några år sedan utvecklat ett recept på glutenfria våfflor som blir oslagbart frasiga och mycket goda. Numera väljer jag ofta dem framför till och med Hirams underbara våfflor. Du finner båda recepten i egna inlägg som publiceras här bredvid på Katinkas Kitchen.

Om någon läsare har något annat våffelrecept att rekommendera tar jag tacksamt emot det! Jag vill ha mina våfflor frasiga, nygräddade serverade med rårörda jordgubbbar eller drottningsylt alternativt en riktigt god och inte för söt björnbärs- eller hjortronsylt. Eftersom det är magert med fina färska bär så här på våren köper jag frysta bär och tinar och rör de sedan med lite socker och serverar till. Sedan kan man servera några färska bär till för extra piff. Lösvispad grädde hör också till.

Hemma hos oss serveras våfflorna ibland till frukost eller brunch, alternativt på eftermiddagen eller till middag efter en enkel men vårligt god soppa.

Länk till Hirams frasiga våfflor: http://katinkaskitchen.com/?p=1756

Titta i kategorin soppor i kolumnen till höger för inspiration.

En fin våffeldag önskas med vänliga matglada hälsningar!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera