Grönsakssoppa special

När jag skulle göra en grönsakssoppa en dag tog jag vad som fanns i kylen, och det blev en ovanligt bra kombination. Det blev en soppa helt utan potatis eftersom jag hade slut på potatis, men den som vill kan självklart även ha i potatis eller ersätta en del av jordärtskockorna med potatis.

Du behöver för 4-6 personer:

3 morötter, skalade och skivade

1-2 gula lökar, skalade och hackade

1-2 schalottenlökar, skalade och hackade

en bit rotselleri, skalad och skuren i bitar

5-6 jordärtskockor, skalade och skurna i bitar

1-2 broccolistånd, skurna i bitar – tänk på att använda stjälken (behöver oftast skalas)

1-2 tärningar grönsaksbuljong

vatten – börja med 1 liter

smör eller olja

½-1 dl vitt vin

Gör så här: 

Hacka löken och schalottenlöken, fräs i smöret över medellåg värme så löken blir mjuk men inte bränd. Lägg i morötterna och rotsellerin och låt fräsa ett tag till. Sedan lägger du i jordärtskockorna. Häll på vinet och vatten samt buljongtärning. Låt koka så blir mjukt. Sist lägger du i broccolin som får koka precis mjuk innan du mixar soppan och smakar av – kanske mer vin och/eller buljong? Man kan behöva tillsätta vatten också för konsistensens skull. Jag tycker om när soppan är lite tjock så den inte blir för vattnig, men inte heller för tjock och stabbig. Vinet ger soppan en härlig karaktär och ljuvlig smak – verkligen pricken över i!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera