Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lax med asiatiska smaker

Det här är ytterligare ett lättlagat enkelt recept – denna gång med asiatiska smaker som variation. Jag köper ofta hem frysta laxfiléer och har i frysen för att under veckan kunna få till en middag snabbt och lätt.

Servera den gärna med ris och broccoli eller ännu hellre pak choi om du får tag på det. Det är en slags asiatisk bladgrönsak som liknar mangold. Jag steker den, gärna i sesamolja, kanske med lite tunt skivad vitlök och smaksätter med soyasås. Enkelt och gott.

Du behöver för 4 personer:

en bit lax per person (beräkna 150-200 gram per person)

2 msk soya

1 msk riven ingefära

1 msk thai chilisås (eftersom den är ganska söt drar diabetikern ner på den eller utesluter den helt till förmån för lite hackad färsk eller torkad chili)

gärna ½-1 msk torr sherry eller mirin

ev. lite sesamolja

Gör så här:

Blanda ihop marinaden i en ugnsfast form lagom stor för laxbitarna du ska tillaga. Lägg ner laxen och vänd runt i marinaden. Ställ in i ugnen som du värmt till 175 grader. Koka ris under tiden (jag brukar välja basmatiris eller jasminris till denna rätt). Koka även broccoli eller tillaga pak choi på följande vis.

Du behöver:

1-2 stånd pak choi eller mangold alternativt färsk bladspenat (tänk på att den sjunker ihop så det går åt en del)

1 vitlöksklyfta

soya

ev. sesamolja alt. någon annan olja att steka i

Gör så här:

Skölj och dela pak choi i lagom stora bitar. Skala och skiva en vitlöksklyfta tunt. Strax innan laxen är klar och riset är kokt lagar du snabbt till denna enkla grönsaksrätt. Hetta upp olja i en stekpanna (här passar det bra med en teflonpanna). Fräs vitlöken ett litet tag, lägg i pak choi och “woka” runt, häll på soya och kanske några droppar sesamolja. Servera direkt med laxen och riset.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Comments to “Lax med asiatiska smaker”

  1. Fröken Dill says:

    Asiatiska smaker är sällan fel! Vad gjorde man innan den goda asiatiska maten gjorde sitt intåg i Sverige? Minns att jag odlade bladkoriander som mycket ung. En då extremt ovanlig råvara. Nu finns den i de flesta mataffärer!!!

  2. katinka09 says:

    Visst är det gott – och härligt att vi kan hitta så mycket i affärerna numera. Men var det inte svårt att odla koriander? När jag försökte för massa år sedan blev de bara överbelupna med bladlöss:)

Leave a Reply