Pannacotta med passionsfrukt

Pannacotta är en klassisk italiensk efterrätt som blivit mycket populär i Sverige. Namnet betyder helt enkelt kokt grädde, eftersom tjock grädde som kokas blir ännu tjockare. Man brukar ändå ha i en liten mängd gelatin för att få rätt konsistens, men var försiktig eftersom för mycket gelatin ger en gummiartad mindre trevlig upplevelse än den mjukkrämiga lena efterrätt det är avsett att vara. Pannacottan kan vara smaksatt med vanilj eller nästan vad som helst. Här är en variant smaksatt med passionsfrukt som med sin syra ger en fin kontrast till det söta. Jag gör den med en lätt ton av vanilj också, eftersom jag och barnen tycker att det blir så gott. Den blir väldigt god och vacker och om du väljer att göra med passionsfruktgelé ovanpå ser den särskilt påskigt gul ut.

Beräkna en dl grädde per person – och lägg till lite ovanpå det. Till 4 personer brukar jag ta 4½ dl grädde, till 6 personer knappt 7 dl grädde, till 8 personer 9 dl grädde och till 10 personer 12 dl grädde.

Du behöver för ca 6 personer: 

Knappt 7 dl grädde

½ vaniljstång av så god kvalitet som möjligt – uppskuren på längden.

½ dl strösocker (ev. muscavado eller något milt ljust rårörsocker)

3 passionsfrukter, delade och urgröpta

3 gelatinblad

Om du vill ha gelé ovanpå pannacottan:

1½ dl fruktsaft gjord på 4 passionsfrukter, delade och urgröpta

1 gelatinblad

Gör så här: 

Gör så här: Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och lägg i den halva vaniljstången som du skurit upp på längden – jag brukar ta en sax och klippa den längs med.  Detta gör du för att alla de goda små fröna ska lösgöras och smaksätta grädden. Lägg även i passionsfruktköttet från 3 passionsfrukter. Rör i sockret. Låt koka upp och låt sjuda på svag värme i fem minuter. Pannacotta betyder just kokt grädde på italienska (panna cotta egentligen).

Lägg gelatinbladen i blöt i vatten i en skål. Lyft av kastrullen från plattan och låt svalna bara en liten stund så inte är för hett när du lägger i gelatinbladen som du lyfter upp ur sitt vattenbad och kramar ur lite lätt. Rör i dem i gräddblandningen så de löses upp helt. Lyft ur vaniljstängerna och skrapa ur fröna så de är med i pannacottan. Häll upp i glasformar eller vackra glas. Ställ i kylen att stelna. Gelatin stelnar först när det kyls. Under tiden som pannacottorna stelnar så pass att man kan lägga på fruktgelén, om du valt att ha sådan ovanpå, gör du i ordning den:

För gelén ovanpå (som jag gör ganska lös): Gröp ur fruktköttet  från 4 passionsfrukter  och blanda ner i sockerlag som du kokat ihop precis innan på 1½ dl vatten och 1½ dl socker. Låt koka upp, smaka av om behövs mer socker, oftast brukar det faktiskt behövas lite mer syra i form av några droppar pressad citron. Sila av så du har den klara saften – häll tillbaka i kastrullen. Jag tar med en del av kärnorna, för att det ska bli vackert och se ut som den passionsfrukt det faktiskt är. Den som vill kan ha alla kärnor mer, men det kan bli lite knastrigt.  Hit kan du förbereda för att sedan värma upp den inför när du skall ha i gelatinet inför att montera pannacottorna, d.v.s. hälla gelén över.

Lyft av värmen och låt svalna en liten stund så inte är för hett när du tillsätter gelatinet – då kan det skära sig. Blötlägg åter gelatinbladen i vatten så de mjuknar, krama ur dem lätt och rör ner den i fruktsaften så löser sig helt. Låt svalna ytterligare lite och ta därefter ut pannacottorna ur kylen, häll ett ca halvcentimetertjockt lager gelé över dem och ställ åter in i kylen att stelna. Här kan de stå över natten, övertäckta av plast efter de svalnat, innan middagen då du serverar dem.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera