Ägg i cocotte

Ägg i cocotte/kokott, eller oeufs en cocottes som det heter på franska, är mer lättlagat än man kan tro. De små cocotterna blir en väldigt god brunch, som jag gärna gör året om, och särskilt i påsktider. I jultider kan man med fördel använda rester av julskinka eller korv i kokotten. Det går även utmärkt att göra dem på rökt lax.

Man kan antingen göra dem bara rätt upp och ner med ägg och skinka, bacon eller lax i cocotterna (som på franska faktiskt heter ramequins). Men jag föredrar att göra dem med en botten av en god spenatstuvning smaksatt med schalottenlök, muskot och provencalska örtkryddor. Sedan knäcker du bara i ägget, häller på en skvätt grädde och lägger på en smörklick innan de ställs in i ugnen i ett vattenbad, ett så kallat bain Marie.

Du behöver till 4 portionsformar:

4 cocotter (tror du att någon vill ha två ägg tar du två cocotter till den personen, och ökar på mängden i receptet)

4 ägg

Grädde

Smör

Till spenatstuvningen:

ca 2 dl spenat

1 schalottenlök, finhackad

smör till stekning av schalottenlöken

½-1 dl grädde till stuvningen

lite riven muskot

herbes de Provence (provencalska örtkryddor)

Trocomare eller Herbamare örtsalt eller vanligt salt

nymald peppar

Gör så här:

Finhacka schalottenlöken, fräs i en kastrull, lägg i spenaten (den brukar komma i små infrysta kuber så du kan ta lagom mängd) och grädden. Låt värma tills spenaten tinat. Smaksätt med riven muskot, herbes de Provence, örtsalt eller vanligt salt samt några tag på pepparkvarnen (jag brukar ta både svartpeppar och vitpeppar eller blandpeppar).

Smöra cocotterna, fördela spenatstuvningen i dem, knäck ett ägg i varje. Häll försiktigt på någon msk grädde över varje ägg och lägg en tunn skiva smör över. Det här är för att ägget ska behålla sin saftighet och inte få skinn på ytan. Koka upp vatten. Ställ formarna i en ugnsfast form eller en djup plåt, häll det kokande vattnet runtom och ställ dem i ugnen som du värmt till 200 grader. Jag brukar faktiskt ställa in formen med cocottern först och sedan hälla på vattnet när de är i ugnen för att slippa balansera formen med det heta vattnet. Grädda cocotterna i ca 10 minuter. Kolla på äggulorna. Jag föredrar dem lösa medan barnen vill ha de hårdkokta. Vi brukar ta ur våra före barnens. Servera direkt, gärna med rostad bröd.

Ibland gör jag en variant där jag först steker baconskivor och lägger dem i botten av cocotterna och upp mot kanten som sedan viks ner (se bilden).

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera