Ljuvlig äppellängd

Den här äppellängden gjorde min mor ofta när jag var liten, nu är det en storfavorit hemma hos oss. Sonen kallar den passande nog för äppelmängd..

Jag har vidareutvecklat receptet och har ägg i degen för att få den ännu godare och aningen krispig och därtill kryddat den extra med kardemumma, vanilj och kanel – ljuvliga dofter som sprider sig i köket. Man behöver alltid göra mycket, för barnen, och andra närvarande, äter upp en hel del direkt!

Du behöver:

50 gram jäst

150 gram smör

5 dl mjölk

1 ägg, lätt uppvispat

1 ½ dl strösocker

1 tsk salt

2-3 tsk malen kardemumma – eller ännu hellre hela korn som du krossar i mortel

½ tsk salt

ca 12-15 dl vetemjöl

100 gram smör

1½ dl florsocker

3 msk vaniljsocker, helst med extra äkta vanilj också

Äpplen, tunt skivade

Malen kanel

Malt råsocker eller ljust muscavadosocker (finns i de flesta livsmedelsaffärer numera)

Gör så här:

Smält smöret, häll i mjölken – se till att degvätskan håller 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke, häll på lite degvätska och rör ut jästen. Tillsätt därefter resten av degvätskan och sockret, kardemumman samt det uppvispade ägget. Häll i det mesta av mjölet men spara en del till senare. Kör med degkrokar i några minuter. Se om det behövs mer mjöl. Degen skall vara smidig, inte för kladdig men absolut inte för stabbig heller. Ställ degen att jäsa under handduk i en halvtimme.

Rör under tiden smöret med florsockret och vaniljsockret mjukt och pösigt.

Skiva äpplena. När degen jäst färdigt delar du den i lämpliga delar och kavlar ut den ganska tunt. Använd en smörkniv för att bre på vaniljsmöret. Dekorera med äppelskivorna och pudra kanel samt socker över. Grädda i 200 grader i ugnen i ca 20 minuter – kolla så blir härligt vackert gyllene. Servera ljummen. Det som inte äts upp direkt fryses lämpligen in och värms i ugnen på max 150 grader inför nästa servering, alltmedan ljuvliga dofter sprider sig i köket. Detta är mina barns favorit – dottern värmer en bit till frukost ibland så här under äppelsäsongen.

Härlig äppelnjutning önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Hallå, stopp ett tag, det var ju SONEN som kallade det äppelmängd! Kram

Kommentera