Sparrissoppa

I princip alla soppor är fantastiskt lättlagade och blir en härlig middag med gott bröd till. Eller en god förrätt vid en festligare middag. Här är ett recept på en ljuvligt krämig soppa på sparris.

Den går att laga på två sätt – med eller utan schalottenlök. I alternativet med löken tar du 2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade och steker i smör innan du fortsätter med receptet enligt nedan. Du kan då med fördel tillsätta vinet redan efter att löken stekts mjuk utan att ta färg.

Inser att fotot, som togs för en massa år sedan behöver uppdateras med något tjusigare.

Du behöver för 4 personer:

500-750 gram sparris (välj vit eller grön)

7 dl liter vatten (ha mer vatten i beredskap beroende på hur lös den blir)

god grönsaksbuljong

1½ dl grädde

gärna en skvätt vitt vin

salt och peppar att smaka av med

Gör så här: 

Koka upp vattnet med buljongen medan du rensar sparrisen; skär av botten, skala (gäller framför allt den vita men ibland kan även den gröna behöva skalas).  Skär sparrisen i bitar på ca 2½ cm. Koka dem i buljongen tills sparrisen är mjuk. Lyft ev. upp och spara gärna några bitar för dekoration vid serveringen.

I alternativet med löken: Stek schalottenlöken mjuk utan att den tar färg i smör eller en blandning av smör och olja. Häll på buljongen och fortsätt som ovan med kokningen, ta ur några bitar sparris för dekoration vid serveringen.

Mixa resten av soppan med en stavmixer eller i en stor mixer. Häll gärna i en skvätt vitt vin och grädden och låt soppan precis koka upp. Du kanske behöver späda soppan om den är för tjock.

Smaka av om det behövs mer salt, peppar eller vitt vin. Lägg upp med några sparrisbitar i varje sopptallrik eller häll i en soppterrin och lägg i sparrisbitarna. Servera direkt med ett gott bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera