Spaghetti all’amatriciana

Spaghetti all’amatriciana är ett klassiskt pastarecept från Lazioprovinsen, som är samma som där Rom ligger. Att Rom ligger i Lazio brukar sportintresserade veta, men som matmänniska visste jag inte att denna klassiska rätt kom från Lazio, bara att det är ett klassiskt lantrecept.

Just Amatrice har ju nu uppmärksammats för den hemska jordbävningen. Byn ligger en bra bit från Rom, norr om ett av Appeninernas högsta berg Gran Sasso som ligger i Abruzzo eftersom Lazio liksom går in med en lång arm i norra delen av Abruzzo precis vid Marche. Med sorg över den förfärliga naturkatastrofen plockar jag fram det här receptet för att hedra området och Italiens fantastiska matkultur.

Receptet har som vanligt otaliga varianter, beroende på vilken person eller familj du frågar, men de brukar ha den gemensamma nämnaren att det är en mustig tomatsås med sidfläsk, med lite chilibett. Spaghetti är den pastasort som traditionellt brukar serveras till denna rätt, även om jag brukar variera utifrån vad vi har hemma och barnen känner för. Det är en väldigt lättlagad pastarätt som mättar bra och brukar göra succé hos stora och små.

Du behöver för 4 personer:

1-2 paket sidfläsk (man kan ta bacon, men det blir mycket bättre med sidfläsk i den här rätten)

1-2 burkar krossade tomater (alternativt färska tomater ca 600 gram, helst skållade)

1 gul lök, skalad och skuren i bitar

2-4 vitlöksklyftor, skalade och skurna i bitar

1-3 msk tomatpuré

chili, färsk eller torkad

örtkryddor (jag tar gärna en blandning av timjan, oregano och basilika)

ev. en skvätt vitt vin

peppar (salt brukar inte behövas p.g.a. fläskets sälta)

olivolja

spaghetti eller annan pasta (det sägs att man ska ta 100 gram pasta per person, men det brukar oftast inte räcka hos oss..)

Gör så här: 

Hacka lök och vitlök, strimla sidfläsket (eller bacon). Hetta upp lite olja i en stekpanna, fräs fläsket. När det blivit brynt lyfter du det ur pannan och lägger det på ett fat så länge. Jag brukar steka löken och vitlöken i fettet från sidfläsket, men den som vill kan hälla av allt eller en del och kanske ta bara olivolja. Fräs löken och vitlöken tills den är mjuk – det gör jag på lite lägre temperatur än när jag stekte fläsket, eftersom jag inte vill att löken ska ta färg och bli besk. När den är klar tillsätter jag chilin och låter den fräsa helt kort. Om du har en skvätt vin i häller du i det nu och därefter tomathacket. Tillsätt det stekta fläsket samt tomatpurén och krydda med örtkryddor och peppar. Låt såsen puttra ihop medan du kokar pastan al dente i saltat vatten. Eftersom pastan ska blandas med såsen och då mjuknar ytterligare är det en god idé att hälla av den innan du tror den är klar, dra av 2-3 minuter från föreskriven koktid. Häll av pastan och lägg den i såsen i pannan eller grytan och rör runt så all pasta täcks av sås. Gör du som jag stora mängder kan det vara bra att lägga i lite pasta i taget och lyfta runt den i såsen innan jag lyfter den ur såsen till ett serveringskärl och sedan fortsätter med resten av pastan i den sås som är kvar i pannan. Kanske en skvätt extra olivolja. Servera direkt, gärna med en sallad och ett gott bröd.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera