Ädelostpaj

Det här är en paj som alltid gör succé. Den blir alldeles underbart krämig i konsistensen och ljuvligt god.

Mängderna är anpassade till en pajform på ca 20 cm i diameter. Om du använder en lite större pajform kan du öka på receptet till 1,5 gånger mängden – både vad gäller pajdeg och fyllning.

Du behöver:

Till den klassiska franska pajdegen:

150 gram vetemjöl

lite salt

120 gram kallt smör skuret i kuber

4 msk kallt vatten

Vill man absolut göra en magrare paj kan en del av smöret bytas ut mot kesella, men bäst resultat blir det med det gamla hederliga smöret i pajdegen.

Gör så här:

Smula ihop mjöl och salt med smöret – gärna med fingrarna, alternativt i matberedare men kör då inte för länge! Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop degen. Forma degen till en fast boll. Om du inte använder matberedaren ska du nu knåda degen på lätt mjölat bakbord så den blandar sig och blir en smidig slät boll.

Svep in degen i plast och lägg att vila i kylskåpet. Jag ska erkänna att ibland när jag har bråttom en vardagmiddag efter jobbet trycker jag helt enkelt ut pajdegen för hand med extra mjöl på degen och händerna och låter sedan formen med pajdegen vila ett tag i kylen innan jag förgräddar den. 

Vid utkavling gäller det att arbeta snabbt så smöret inte smälter och den blir kladdig. Pudra lätt med mjöl och kavla till platt rundel som är något större än formen den skall täcka. Lyft över degplattan och tryck ut den i formen. Var noga med att den går upp på och lite över kanterna. Låt den degklädda formen stå och vila och stabiliseras ett tag i kylskåpet före gräddning för att motverka att degen rasar ner från kanterna.

Grädda formen i mitten av eller långt ner i ugnen om du har elektrisk ugn, men alltid högst upp i en gasugn. 200 grader varm skall ugnen vara. Förgrädda pajskalet i ca tio minuter. Tag ut och nagga botten så den inte bubblar upp. Grädda några minuter till. När degen börjar ta färg och börjar dra ihop sig lite är pajskalets förgräddning klar. Medan degen förgräddas gör du fyllningen. 

Fyllningen:

150 gram ädelost (t.ex. danablu eller kvibille)

150 gram philadelphia cream cheese

2 ägg

1½ dl grädde

svartpeppar

ev. paprikapulver

ev. en knivsudd cayennepeppar

Gör så här: 

Kör alla ingredienserna utom paprikapulvret till fyllningen i mixer.

Häll i det förgräddade pajskalet och pudra ev. lätt med paprikapulvret. Grädda i ca 25-30 minuter i 175  grader tills fyllningen stelnat. Det testas lätt genom att skaka lite på formen eller sticka en kniv eller något i mitten av formen för att se att fyllningen inte är rinnig i mitten.

Servera denna härligt ljusgröna, krämiga och fantastiskt goda paj med en fräsch sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


En kommentar

  1. Härligt med en variant till västerbottenpaj, även om vi gillar den också så är det kul med variationer!

Kommentera