Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Fläskkarré stekt eller grillad

Fläskkarré är ett kött som är väldigt enkelt att tillaga och blir saftigt om man inte steker det alldeles för länge, särskilt om man använder riktigt bra köttråvara. Närproducerat, gärna ekologiskt försöker jag titta efter, och har bland annat prövat Coops nya satsning Bodalsgris, som tyvärr bara säljs i Bohuslän och Dalsland.

Jag gillar att krydda fläskköttet med örter, lite vitlök och rivet citronskal för det lilla extra. Det passar utmärkt att steka i panna när man har bråttom, men blir också mycket gott när man grillar det.

Jag serverar gärna klyftpotatis, härliga grönsaker och ett underbart gott kryddsmör till smaksatt med färska örter och citron. Idag blev det kokta morötter och en fransk tomatsallad till.

Du behöver för 4 personer:

en skiva kött per person

rivet citronskal

vitlök, pressad

färska örtkryddor, hackade (t.ex. rosmarin, timjan)

lite flingsalt & peppar

Gör så här:

Börja med att göra i ordning potatisen för att ställas in i ugnen. Receptet finner du på länken här nedan.

Om du köpt en bit hel benfri fläskkarré skivar du den. Torka av skivorna så de inte är fuktiga. Detta gör man för att de ska få en fin stekyta. Krydda skivorna med rivet citronskal, lite pressad vitlök, hackade örtkryddor och lite flingsalt. Den som vill gör som jag och kryddar med saltet efteråt. Köttet som syns på bilden saltades av min man..:)

Låt köttet ligga med kryddningen på medan du gör i ordning de grönsaker du valt och rör ihop kryddsmöret. Länkar till recepten finner du här nedanför.

När så potatisen är i princip klar och grönsakerna är kokta, avhällda och har fått en klick smör eller olja är det dags att steka köttet precis innan servering. Hetta upp en skvätt olja tillsammans med en klick smör i en bra stekpanna. Jag tycker om att använda grillpannan ibland. Då penslar jag köttet med olja, eftersom fett som läggs i grillpannan bara rinner ner mellan ribborna och inte kommer åt köttet. När smöret slutat fräsa vet du att pannan är tillräckligt varm för att lägga i köttet. Stek köttet ca 2-3 minuter på varje sida. När köttet fått fin färg på den första sidan och jag vänt på köttet brukar jag dra ner värmen en del, så den andra sidan kan få fin färg och köttet även hinner stekas igenom. Fläskkött serverar jag genomstekt, men inte överstekt – då blir det torrt. Du känner genom att trycka på köttet med stekspaden när det är klart. Ta för vana att känna på det kött du steker så du lär dig “känna av” det genom att trycka på det för att få det lämpligt stekt.

Länk till recept på klyftpotatis: http://katinkaskitchen.com/?p=8615

Länk till recept på citronsmör: http://katinkaskitchen.com/?p=7762

Länk till recept på fransk tomatsallad: http://katinkaskitchen.com/?p=10238

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Comments to “Fläskkarré stekt eller grillad”

 1. Fredrik says:

  Tack för ett bra recept, det var gott…
  Undrar bara varför du tycker det är synd att Bodagris bara säljs i Bohuslän och Dalsland? Hade jag kunnat köpa det här i skåne hade det inte precis varit så närproducerat längre:-)

 2. katinka09 says:

  Hej – du har helt rätt, jag uttryckte mig slarvigt. Vad jag menar är att det är synd att det inte finns motsvarande på Konsum i Stockholm, där jag bor, eftersom jag tycker närproducerat är ett bra och vettigt koncept.
  I härliga Skåne har ni ju gott om närproducerat av både gris och lamm.
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Leave a Reply