Citron- och olivkyckling

Det här är en praktisk allt-i-ett-rätt som lagas i ugnen. Olivkycklingen kan med fördel lagas i den på åttiotalet populära lergrytan schlemmertopf, som en del kanske har kvar i köksskåpen.

Damma av lergrytan, lägg den i blöt i kallt vatten i en halvtimme medan du gör i ordning alla ingredienser. och fyll den sedan, baka i ugnen och njut med gott bröd, potatis eller ris. Rätten går även utmärkt att göra i vanlig ugnsform. Då lägger jag ibland över en bit folie mot slutet, så smakerna får ångas tillsammans efter att kycklingen tagit lite färg.

Du behöver för 4 personer:

ca 600-800 gram Kyckling i bitar – med eller utan ben (lårfiléer, lårben eller styckad hel kyckling, använder du kyckling med ben får du öka på vikten)

1-2 citroner, skurna i halvor som sedan delas

2 lökar, skurna i klyftor

8 vitlöksklyftor, hela

6-8 potatisar, skalade och skurna i klyftor (fin tvättad potatis brukar jag inte skala, särskilt om den är ekologisk) – diabetikern tar i stället diverse rotfrukter såsom morötter, selleri, persiljerot, palsternacka….

1 burk svarta oliver, med eller utan kärnor (de med kärnor brukar smaka bättre – ibland kärnar jag ur dem genom att trycka med knivblad på dem så de spricker upp och det går lätt att ta ur kärnorna.)

Timjan, gärna färsk i kvistar

Peppar, nymalen

Flingsalt

Olivolja

ev. lite vitt vin

Gör så här:

Ta den blöta lergrytan, torka av lätt med en handduk eller hushållspapper så det inte ligger vatten i den. Den ska vara fuktig i själva leran, men inte blöt inuti. Eller så tar du en ugnsfast form som du först smörjer med lite olivolja så maten inte fastnar. Sedan följer du receptet:

Lägg i alla ingredienser varvade med varandra. Stick ner vitlöksklyftorna och citronbitarna emellan kyckling och potatis för att ge fin smak. Tryck också ner timjanruskor eller strö torkad timjan över. Salta och peppra och strö rikligt med olivolja över. Den som vill skvätter även lite vitt vin över. Ställ in formen i ugnen, ganska långt ner i elugn men mer uppåt i gasugn, för att maten inte ska brännas i botten.

Låt grytan eller formen stå och gräddas i åtminstone 30 minuter. Känn med en sticka att potatisen är mjuk och kolla att saften som kommer ur kycklingen är klar, den ska inte vara rosa. När saften är klar och potatisen är mjuk är allt klart. Den som vill kan de sista tio minuterna låta grytan stå utan lock för att ge rätten lite mer färg. Omvänt lägger jag gärna en bit folie eller bakplåtspapper över ugnsformen, när jag använder en sådan, för att rätten inte ska få för mycket färg.

Servera direkt, gärna med en sallad och ett bröd att doppa i den goda skyn.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Lergrytan använder vi flitigt i vårt kök, det är så lätt att få till de mest smakrika rätterna i den. Just kyckling är väldigt tacksamt att laga till.

Kommentera