Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lördagmiddag

Dags att ha gäster igen. Då drar min hjärna igång och jag funderar på recept och menyn så familjen blir trött på mig. Jag frågar vad de känner för och de suckar att de inte är hungriga just då och inte orkar tänka på mat. Jag tänker på mat ofta, och när jag ska ha gäster tänker jag ännu mer på mat.

Ikväll blir förrätten lite extra lyxig – en sallad på härligt rökt ankbröst i skivor som köpts i Paris. Med romansallad, ruccola, coctailtomater och pinjenötter med bara balsamvinäger och en god olivolja samt salt och peppar på. Ett gott bröd att bryta till passar bra.

Till huvudrätt blir det flankstek som marineras med vitlök, vin, lite soja och massa kryddor och peppar. Det mustiga köttet klarar och mår bra av ganska fyllig kryddning med sting, tycker jag. Köttet steks i grillpanna så det är rött i mitten och skivas upp. Till det goda köttet serverar jag kokotter med krämig potatisgratäng uppiffad med parmesan. Grönsakerna till får med tanke på säsongen bli ugnsbakad sparris – lättlagat och väldigt gott. Grön sparris steks i ugnsform med coctailtomater, svarta oliver, basilika, en aning vitlök och olivolja. Ett gott kryddsmör ställer jag nog också fram, tror det blir citron- och örtsmör för att inte konkurrera för mycket med alla de andra härliga smakerna.

Efterrätten så: står och väger mellan tarte på mördegsbotten med kokos i som fylls med en passionsfruktscrème och toppas med färsk ananas och andra härliga frukter jag finner i affären, eller chokladmousse – klassikern jag ofta tar till. Krämig, lätt men ändå fyllig brukar den göra succé med eller utan likör eller rom till de vuxna, kanske hallon eller tropisk kompott, speculoos eller andra kakor till topping. Jag får höra med sonen vad han tycker kan passa…

En espresso med en enkel chokladbit i soffan efteråt, och kanske lite dans i köket som det brukar bli:)

En riktigt trevlig lördagkväll med god mat önskas med vänliga matglada hälsningar

från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

2 Comments to “Lördagmiddag”

 1. christina says:

  Hej,
  vilken underbar blogg. Har kommit för att stanna. Många härliga tips, recept och med en skön vilja att det ska vara genuint och enkelt. Förstår inte riktigt hur du hinner med. Själv har vi blogg som jag är periodare på att uppdatera. Nu mer sällan.
  Lycka till med all god mat.
  Snart är våra jordgubbar klara och nypotatisen växer så det knakar.
  Kram

 2. katinka09 says:

  Tack snälla! Vad härligt det låter med jordgubbar och nypotatis – njut! Kram

Leave a Reply