Underbar citron- och limepaj

Matbilder_01-189-300x225Den här pajen har blivit påskens absoluta favorit! Krämig, syrlig och alldeles underbar. På en av bilderna från en tidigare påsk ser man hur pajerna står och kallnar ute i snöpudret:)

Det här är åter igen ett recept från köksguden Jamie Oliver. Vi serverar den gärna som den är, eventuellt med en klick lättvispad grädde. När det är hallonsäsong är det gott med några färska hallon till, men den gör sig alldeles utmärkt på egen hand. Jamie har hämtat inspiration från klassiskt fransk och italiensk tarte på citron. En del recept föreskriver smör i fyllningen mer likt lemoncurd, medan både Jamie och jag föredrar den här varianten med grädde som ger en lite luftigare krämig fyllning. Fransmännen serverar gärna sin tarte au citron med en coulis på hallon, det vill säga sås på passerade hallon med lite socker.

I det här receptet har den gode Jamie tagit i – såväl pajdeg som fyllning räcker för en stor form, allternativt små normalsmå (20 cm i diameter).

Gör en god pajbotten av mördeg:

125 gram smör

knappt 2 dl florsocker

en liten nypa salt

drygt 4 dl vetemjöl

2 äggulor

2 msk kallt vatten

Gör så här:

Jag brukar göra degen i matberedare/mixer.

Kör smöret med socker och salt till en smet och tillsätt därefter mjölet och äggulorna. När blandningen gått ihop och blivit smulig tillsätter du kallt vatten och arbetar snabbt ihop till en boll. Det är viktigt att inte arbeta degen för mycket. Pudra den med mjöl och lägg den i kylen att vila i minst en timme.

Tryck ut degen i en pajform, eller skär degen i tunna skivor och lägg i formen och tryck ihop så det täcker formen i ett tunt jämnt lager.

Låt degen åter stå och vila i kylen i minst en timme.

Förgrädda pajskalet i ca 20 minuter i 180 grader så att den blir genomgräddad och börjar få färg. Låt formen svalna innan du häller i fyllningen och gräddar färdigt.

Fyllningen:

2-2½ dl strösocker

4 ägg

knappt 2 dl vispgrädde

1 dl limesaft och rivet skal – från ca 3 limefrukter

½ dl citronsaft och rivet skal – från knappt en citron

Gör så här:

Vispa socker och ägg fluffigt. Rör försiktigt ner grädden och citron- och limejuicen. Fyll det förgräddade pajskalet och grädda i ugnen i ca 40 minuter på 180 grader. Jag brukar sätta klockan på en halvtimme och då kolla om fyllningen precis stelnat lite. Den blir krämig och härlig. Låt den stå och svalna någon timme före servering så fyllningen stelnat till sin härliga konsistens.

Pudra eventuellt pajen med florsocker före servering.

 

Med vänliga matglada hälsningar via Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

3 Kommentarer

  1. Vi funderar på att göra den här pajen som efterrätt på påskafton – vad tycks?

  2. Kan man byta ut grädden mot kvarg tror du?

  3. Intressant fråga. Jag vet faktiskt inte hur det skulle bli, men du kan ju alltid pröva. Hör gärna av dig och berätta hur det blev.
    Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Kommentera