Grönsakssoppa

Det här är en lättlagad soppa som kan serveras som den är med grönsakerna i bitar eller passeras till en slät soppa för den som vill. Den går även att göra med lite mindre mängd vätska som en mustig vegetarisk gryta, serverad som den är eller som tillbehör till något kött, kyckling eller fisk. 

Under vinterhalvåret gör jag den här soppan på en massa rotfrukter, och under sommarhalvåret får den mer primörkaraktär. Det här är ett grundrecept där du gärna kan lägga till de primörer du finner i affären. 

Det är gott att servera en klick crème fraîche i, gärna smaksatt med lite vitlök och kanske saffran och dijonsenap.

Du behöver:

3-4 morötter, skalade och skivade

2 gula lökar, skalade och skurna i bitar eller skivor

1-3 vitlöksklyftor – efter tycke och smak – skalade och hackade

5-6 potatisar

2 palsternackor, skalade och skivade

en bit rotselleri, skalad och skuren i bitar 

1 fänkål, skalad och skuren i strimlor

Citron – en halv eller en kvarts, ordentligt tvättad

Hela burktomater, 1-2 burkar

Saffran – om man vill, en nypa eller ½-1 pkt.

Gärna 1 dl vitt vin för fin smak

1-3 tärningar grönsaksbuljong av god kvalitet eller motsvarande mängd fond

Gärna färsk örtkrydda (timjan, rosmarin, dragon), en kvist eller några msk

3-4 msk olivolja till stekning

Gärna även: zucchini, skuren i bitar, mangold eller bladspenat, färska sockerärtor…

Gör så här:

Skär grönsakerna i bitar. Jag gillar när de är skurna i ganska små bitar, men välj det som tilltalar dig mest. Häll olivoljan i en gryta, fräs löken och ev. vitlöken över låg- till medelvärme, tillsätt övriga grönsaker, vinet, saffran och tomaterna som du hackat upp i bitar. Enklaste sättet att göra det på är att öppna burken och sticka ner en sax i den och klippa sönder tomaterna medan du snurrar på burken så du kommer åt ordentligt. Tillsätt örtkryddor och lägg i en kvarts eller en halv citron att koka med. Så ska buljongen i och fyll upp med vatten så det gott och väl täcker grönsakerna. Lämna att puttra på ganska låg värme tills grönsakerna kokat mjuka och smakerna blandats ordentligt. Servera gärna med ett gott bröd.

Ett bra tips är att gärna koka mycket soppa på en gång att frysa in och plocka fram till ett annat tillfälle – då kanske med variationen att mixa den, eller varför inte göra en fisksoppa av den genom att lägga i bitar av fisk och kanske musslor.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

  1. Jättegod!! En hit hos 8-åringen, vars idé det var att göra grönsakssoppa. Har aldrig gjort det i hela mitt liv! Tog dock passerade tomater, då jag inte gillar stora bitar tomat…

  2. Vad kul! Ja, barn kan ofta gilla mycket mer än man kan tro…:) Bra idé pröva passerade tomater – gillar jag ofta för sin fyllighet.
    Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Kommentera